Cevap :

Merhaba :)

  • Düşünceyi geliştirme yolları:

a. Tanımlama: Bir varlığı veya kavramı temel özellikleri ile anlatır.

b. Örnekleme: Düşünceyi geliştirmek için örnekledirme.

c. Karşılaştırma: Bir veya birden fazla varlık veya kavramların benzeyen vs. benzemeyen özellikleri ortaya koymaktır.

d.Duyulardan yararlanma: Anlatımda bir duyuya ait ayrıntıları belli etme.

e. Tanık gösterme: Anlatımın güçlenmesi için bir kimsenin sözünü anlatımda kullanmaktır.

f. Kişilestirme: Insan dışı varlıklara insan özellikleri yükleme.

g. Benzetme: Bir varlık veya kavramı başka bir varlık veya kavrama benzetmek.

h. Sayısal verilerden yararlanma: Istatistiksel veriler paylaşma.

  • Bir kaç örnek cümle:

》Her yerden koyun sesi geliyor. (Duyulardan yararlanma)

》Dağ bir anda ayaklandı. (Kişileştirme)

》Aslan gibi çocuk. (Benzetme)

》Şirketimiz 2000'li yıllarda kurulmuş ve 2010 tarihinde 1500 ton ağaç kesimi yapmıştır. (Sayısal verilerden yararlanma.)

》Şirketimiz bir önceki yila göre daha çok satış yaptı. (Karşılaştırma)

#Sedef

#Opti

'Ýāñīñdąýīm dəýip hęp bêñimļě ķāł§âñ'

♡Selam♡

Düşünceyi geliştirme yolları:

  • Tanımlama
  • karşılaştırma
  • örneklendirme
  • tanık gösterme
  • sayısal verilerden yararlanma
  • benzetme

olmak üzere 6 başlıkta incelenir.

1.Tanımlama:

bir kavram veya Varlığın ne olduğu açıklamasına tanımlama denir. genelde açıklayıcı ve tartışmacı anlatım tekniklerinde tanımlamadan yararlanılır varlık ya da kavramını okuyucunun zihninde daha bilgilendirilmesi amaçlanır tanımı "Bu nedir?" sorusuna cevap verir.

☂Örnek☂

Destanlar tarihten önce ve tarihin başlangıcı sırasında bir milletin geçirdiği Maceraları yetiştirdiği kahramanları Doğa Evren ise ve toplum olayları hakkında düşüncelerini ve bunlara karşısında aldığı vaziyetleri anlatan din ve kahramanlık hikayeleridir.

2.Karşılaştırma:

birden fazla varlık ya da kavram arasındaki benzerlik veya farklılıkları ortaya koymak için kullanılan anlatım yoluna karşılaştırma denir daha çok tartışmacı ve açıklayıcı anlatım içinde kullanılan bu yöntemde varlıkların farklı ya da ortak yönleri ele alınır

Örnek

konuşma ile yazma farklıdır konuşma geçici yazma kalıcıdır konuşma anlatır yazma sonsuza yazıya geçirilen her şey olduğu gibi korunur konuşma ise Saman Alevi gibi söylediği anda yeter gider.

3.Örneklendirme:

bir düşünceyi sanat haline getirilerek daha anlaşılır kılınması için anlatılan konu ile ilgili örnekler verilmesine örneklendirme denir örnek düşünceyi anlaşılır ve akılda kalıcı olması amaçlanır bazen önce bir örnek verilerek veya fıkra anlatılarak.

Örnek

♨bir yerde sabit civata gibi dönüp duranların ne kendilerine faydaları vardır ne çevredeki lere Oysa Dünya'ya bakalım her şey değişir durmadan yol alır su bular olur yağmura dönüşür tohum başvuru çiçeği durur civciv pek cılız doğar kocaman bir horoz olur Dünyada hiçbir şey Durmaz bu duanın bir parçası olan insan neden Dursun.

4.Tanık Gösterme:

yazarın savunduğu düşüncenin doğruluğunda okuyucu inandırabilmek için tanınan ve görüşlerine itibar edilen kişilerin sözlerinden alıntı yapılmasına tanık gösterme denir.

☂Örnek☂

deneme büyük is sınavlar içermez daha çok duyguyu sezgiye birikir ve akla dayanır denemede yazar kendi birikimini içinden geleni özgürce aktarır.

5.sayısal verilerden yararlanma:

düşüncenin kanıtlanabilmesi için estetiksel bilgilerden anketlerden ya da grafiklerden yararlanılmasıdır.

Örnek

ormanlar dünyamızın Akciğerleri gibidir ağaç ve ormanın insan hayatına doğrudan ve dolaylı o kadar çok faydası vardır ki aklıma gelen bir kaçınız sıralayacağım isterseniz o zaman ne demek istediğimi daha iyi anlamış olursunuz tabiatın harika sessiz süpürgeleri ormanlar yaratılmasıydı yaşadığımız dünya tozdan geçilmetecektir.

6.Benzetme:

bir kavramı ya da varlığın başka bir kavram ya da varlığın özellikleri ile anlatmaya benzetme denir.

Örnek

birikimsiz yazarlık Saman Alevi gibidir Saman Alevi çabucak tutuşup yine çabucak sorar yazmak için yeterli donanıma sahip olmayan birikimsiz yazarlardı parlamış olsalar bile elbet bir gün Saman Alevi gibi dönüşüp giderler parçada birikimden yoksun yazarlar sana ne dediğine benzetilmiştir bunların kalıcı olmayacağı bu benzetmeden yararlanılarak vurgulanmıştır.

Kolay gelsin

Spooky36(rehberim)