Cevap :
Cevap:
Lizozom
Lizozom genellikle hayvan hücrelerinde bulunan ve yaşlanmış organellerin ya da büyük taneciklerin lizozom enzimleriyle parçalanmasını sağlayan hücre yapısıdır. Bütün hayvan hücrelerinde lizozom vardır. Ancak bitki hücrelerinde ve alyuvar hücrelerinde lizozom bulunmaz. Diğer adı intihar keseciği olan lizozom;
Hücredeki materyallerin sindirimini sağlar.
Yaşlanmış molekül ve enzimlerin parçalanmasını sağlar.
Spermin ucunda yer alır ve yumurtanın delinmesini sağlar.
Hücreyi zararlı dış etkilerden korur.
2- RibozomRibozom, protein sentezleyen organellerdir. Sitoplazmada, endoplazmik retikulumda ve çekirdek zarında yer alır.
3- Endoplazmik Retikulum
Endoplazmik retikulum, hücre içini saran yapıdır. Endoplazmik retikulum hayvan ve bitki hücrelerinde yer alır. Hücre zarıyla çekirdek arasında, sitoplazmada ve hücre içinde madde taşınmasını sağlar. Aynı zamanda bazı maddelerin depolanmasını da gerçekleştirir.
4- Mitokondri
Hücreler solunum yapmaya ve enerjiye ihtiyaç duyarlar. Mitokondri, hücre için gerekli olan enerjiyi üretir ve hücrenin solunum yapmasına yardımcı olur. Hücrenin tipine göre yapısındaki mitokondri miktarı değişkenlik gösterir. Kas ve karaciğer hücreleri gibi yüksek enerji ihtiyacı olan hücrelerde diğer hücrelere oranla daha fazla mitokondri bulunur. Mitokondrilerin büyüyüp çoğalma özellikleri de vardır.
5- KloroplastKloroplast, bitki hücrelerinde bulunan bir organeldir. Bitkilerin yeşil kısımlarında yer alır ve fotosentezin gerçekleştirilmesini sağlar. Fotosentez doğadaki karbondioksit ve suyun, güneş ışığı kullanılarak besin maddesi ve oksijene dönüştürülmesine denir.
6- KofulKoful, hücredeki fazla materyalleri depolayan birimdir. Genellikle tek hücreli canlılarda ve bitki hücrelerinde bulunan koful yaşlandıkça büyüme özelliği gösterir. Hayvan hücrelerinde daha küçük yapılı ve zaman zaman ortaya çıkan kofullara rastlanır.
7- Sentrozom
Sentrozom hücre bölünmesinde görevli yapıdır. Sentriyol adı verilen silindir şeklindeki iki yapıdan oluşur. Sentriyoller birbirine dik konumda bulunurlar. Sentrozom hayvan hücrelerinde bulunurken, genellikle bitki hücrelerinde bulunmaz. Ancak kimi çiçeksiz bitkilerde sentrozoma rastlanır.
8- Golgi AygıtıYassı keseciklerden oluşan golgi aygıtı, hayvan ve bitki hücrelerinde bulunan bir yapıdır. Salgı maddelerinin salgılanmasında, hücredeki maddelerin paketlenmesinde ve depolanmasında görevlidir. Golgi aygıtı içinde bulunduğu yapıya özel salgıların üretilmesini sağlar
Cevap:
Annyéøng ❀
Açıklama:
•Organel Nedir?
- Organeller insan vücudunda bulunan, en az organlar ve hücreler kadar önemli olan varlık/cisimlerdir. Eğer organeller olmazsa vücudumuz salgı/enerji üretemez. Organel görevlerini verdikten sonra öneminin anlayacaksın.
⚝Organellerimiz
- Ribozom
- Endoplazmik Retikulum
- Golgi Cisimciği
- Koful
- Sentrozom
- Mitokondri
- Hücre Çekirdeği
- Lizozom
⚘Görevleri
- Ribozom
Protein Sentezi yapmada görevlidir.
Zar bulundurmaz
- Endoplazmik Retikulum (ER)
Madde taşıyıcılığı yapar.
- Golgi Cisimciği
Salgı Üretir.
Ter, tükürük gibi salgıları üretir.
- Koful
Atık Madde Depolama ile görevlidir.
Besinler de depolar.
- Sentrozom
Hücrenin Bölünmesini sağlar.
- Mitokondri
Enerji Üretir.
Hücre içerisinde ki oksijenli solunumu mitokondri gerçekleştirir.
- Hücre Çekirdeği
Hücrenin büyüme, çoğalma, hücre onarımını hücre çekirdeği gerçekleştirir.
- Lizozom
Hücre içi sindirim gerçekleştirir.
Kesinlikle (Ç)alıntı bilgi yoktur.
#BeUnique✨
#"we have to go through phases of emptiness to feel full again."