Cevap :
Öncelikle MERHABA::
Cevap:
Kazı bilimi olarak da adlandırılan arkeoloji, eski zamanlardaki toplum veya medeniyetlere ait olan kültürel ögeleri, her türlü kullanılan malzeme veya aletleri, herhangi eşyaları veya sanat eserlerini incelemekle görevlidir.
Arkeoloji üzerine çalışan bilim insanına arkeolog denir. Arkeologlar toprak altında veya toprak üstünde yukarıdaki tanımda söylediğimiz eşyaların bulunmasından, yorumlanmasından ve incelemesinden sorumludur.
Eski zamanlarda yaşamış olan insanlar hakkında bilgi almakla görevli olan arkeoloji bilimi, insan davranışlarını inceleyen antropoloji, tarih, sosyoloji gibi bilimlerle iç içedir.
Açıklama:
Antropoloji için en genel ifade ile insan bilimidir diyebiliriz. Daha spesifik hale getirmek istersek,
Antropoloji bilimi, insanın tarihini, kökenini, evrimsel ve biyolojik özellikleri ile değişimlerini inceleyen bilim dalıdır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere, pek çok bilim dalı ile iç içe çalışma alanı gösterir.
Tanımda verilen araştırma alanları dışında antropoloji insanın kültürel ve toplumsal özelliklerini de incelemeyi ilke edinmiştir.
Antropoloji bilimi ile uğraşan bilim insanına antropolog denir. Antropologlar genelde fosilleşmiş bedenler üzerinden araştırma sürdürürler.
Araştırma alanı olan fosilleri her yönüyle incelerler. Yaş, kemik yaşı, çevresel koşullar ne olabilir gibi yönlerden açıklamaya çalışırlar.
Antropoloji bilimi, insanın tarihini ve kültürünü incelemeyi daha çok tarihçi ve sosyolog bireylere bırakmışlardır.
Antropolog bireyler arkeologlarla yakın ilişki içerisinde çalışma faaliyeti gösterirler.
Fiziksel antropoloji ve kimyasal antropoloji olarak iki kısımda incelenebilen antropoloji bilimi, sosyal bilimler içerisindeki en eski bilim dalıdır.
KOLAY GELSİN
BAŞARILARRR
:-)