Cevaplandı

Nutuk Adlı kitabın özeti çok kısa bi cümleyle deil çok kısadedimde 9  cümle felan çok kısada çok uzunda deil

Cevap :

Nutuk Kitap Özeti

KITABIN ÖZETI :
Nutuk yeni Türkiye devletinin yazilan ilk tarihidir. Yazari Mustafa Kemal Atatürk'tür. Yaptigi tarihi gelecekteki Türk insanina tanitabilmek amaciyla bu kitabi kaleme almistir.

Nutuk: Atatürk tarafindan kurulan Cumhuriyet Halk Partisinin 15-20 Ekim tarihleri arasinda Ankara da toplanan Ikinci Kongresinde okunmustur. Konusma otuz alti buçuk saat sürmüstür.
Nutuk 1919'dan baslayarak 1927 ye kadar olan tarih dilimini incelemektedir. Bu dönem üç bölümde ele alinmistir.

1. Kuva-i Milliye (Ulusal güçler) Dönemi
Nutukta yeni Türkiye Devletinin kurulusu anlatilmaktadir. Yeni Türk devletinin kurulmasindaki maksat da su sekilde açiklanmistir: Türk ulusunun onurlu ve serefli bir ulus olarak yasamasidir. Bu da tam bagimsiz olmakla saglanabilir. "Ne kadar zengin olursa olsun, bagimsizliktan yoksun bir ulus uygar insanlik karsisinda usak durumunda kalmaktan ileriye gidemez." demistir ve Mustafa Kemal Atatürk su sözleri söylemistir "Türkün onuru, kendine güveni ve yetenekleri çok yüksektir. Böyle bir ulus tutsak yasamaktansa yok olsun daha iyidir." Diyerek kurtulus isteyenlerin parolasinin "Ya bagimsizlik ya ölüm oldugunu" söylemistir.

Burada devlet kurmanin zorluklari görülmektedir. Atatürk Samsun'a çiktigi anda ülkenin genel durumu; Osmanli Devletinin içinde bulundugu topluluk savasta yenilmis Osmanli Ordusu zedelenmis, kosullari agir bir ateskes imzalanmis, ulus yorgun ve bitkin bir durumda, ulusu ve ülkeyi savasa sürükleyenler yurttan kaçmis, padisah ve halife soysuzlasmis, kendini ve tahtini koruyacak alçakça önlemler arastirmakta, hükümet yüzsüz, onursuz, korkak, ordunun elinden silahlari ve cephanesi alinmis ve alinmakta, yurdun dört bir yanindaki topluluklar devletin bir an önce çökmesine çaba harciyorlardi. Bu sekilde açikladiktan sonra ulus egemenligine dayanan kayitsiz sartsiz yeni bir devleti kurmak için izledigi politikayi, karsilastigi güçlükleri bunalimlari ve çatismalari anlatmaktadir. Bu haliyle Nutuk, sömürgeci devletlerin altinda yasayan uluslara kurtulus yolunu gösteren bir yapit özelligi tasimaktadir.

2. Türkiye Büyük Millet Meclisi Dönemi:
Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920'de açilmis ve o günden sonra tüm askeri ve sivil makamlarin ulusun basvuracagi en yüce katin Meclis olacagini halkina bildirmis ve Meclis, Mustafa Kemal Atatürk'ün açik ve gizli oturumlardaki bir iki gün süren açiklamalari ve konusmalarindan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskani seçmistir.

3. Cumhuriyet Dönemi :
Atatürk Ismet Pasa ile birlikte bir yasa tasarisi hazirladi. Bu tasaridaki 20 Ocak 1921 tarihli anayasanin devlet biçimini saptar maddelerini degistirerek birinci maddenin sonuna "Türkiye Devletinin Hükümet biçimi Cumhuriyettir" cümlesini ekleyerek maddeyi degistirmistir ve yapilan Meclis toplantisinda Anayasanin Degistirilmesi ile ilgili maddenin görüsülmesi kabul edildi. Toplanti sonunda yasa birçok milletvekilinin "Yasasin Cumhuriyet" söylemleri ile kabul edildi ve böylece 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilan edilmis oldu. Daha sonra Cumhurbaskanligi seçimine geçildi. Oylamada Mustafa Kemal Atatürk toplantiya katilan yüz elli sekiz kisinin tümünün oylarini alarak Cumhurbaskani seçildi.

Nutuk sömürge uluslarin bagimsizliklarini kazanmaya yardimci olacak bir program niteligindedir. Bu eser okundugunda Türk kurtulus savasinin bir askeri savas oldugu kadar bir düsünce savasi da oldugu görülmektedir. 
Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün halkina verdigi bir hesap pusulasidir. Çünkü ulusal kurtulus savasi boyunca o halkiyla birlikte olmustu ve halkina “Hayat demek savas ve çarpisma demektir. Hayatta basari yüzde yüz savasta, basari kazanmakla elde edilebilir. Bu da manevi ve maddi güce dayanir. Insanlarin ugrastigi tüm sorunlar, karsilastigi tüm tehlikeler, elde ettigi basarilar toplumca yapilan genel savasin dalgalari içinde dogar.” Sözlerini söylemis ve halkindan can istemis, halk seve seve vermis, mal istemis, halk seve seve vermistir. Bunlar nerede, nasil, niçin, harcanmis ? Nutuk halkin kafasindaki bu sorulara da açiklik getirmistir.

Türk halkindan alinan canin ve malin ülkenin isgalinden, ulusun kölelikten kurtularak onurlu, bagimsiz, çagdas bir devlet ve toplum olarak yasamasi için harcandigini belgeleriyle açiklamaktadir. Atatürk bu eserinde, ulusal varligi sona ermis sayilan büyük bir ulusun bagimsizligini nasil kazandigini, bilim ve teknigin en son ilkelerine dayanan ulusal ve çagdas bir devleti nasil kurdugunu anlatmaya çalismis ve Türk gençligine biraktigi kutsal armagani su sözlerle noktalamistir. Bu uzun ve ayrintili sözlerim tarihe mal olmus bir devrin öyküsüdür, burada ulusum için ve yarinki çocuklarimiz için dikkat ve uyaniklik saglayabilecek kimi noktalari belirtmis isem kendimi mutlu sayacagim" demis. Nutuk, yeni Türkiye devletinin nasil kuruldugunu merak eden tüm insanlarimizin okumasi gereken bir basucu eseridir. Bundan dolayi siyasi yasantimizda oldugu kadar, devlet felsefesinde de kullandigimiz en bas eserdir.

Not : Kitap özetlerindeki fikirler yazarlarin özel fikirlerini yansitmaktadir.

KİTABIN ÖZETİ

Nutuk yeni Türkiye devletinin yazılan ilk tarihidir. Yazarı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Yaptığı tarihi gelecekteki Türk insanına tanıtabilmek amacıyla bu kitabı kaleme almıştır.

Nutuk: Atatürk tarafından kurulan Cumhuriyet Halk Partisinin 15-20 Ekim tarihleri arasında Ankara da toplanan İkinci Kongresinde okunmuştur. Konuşma otuz altı buçuk saat sürmüştür.
Nutuk 1919’dan başlayarak 1927 ye kadar olan tarih dilimini incelemektedir. Bu dönem üç bölümde ele alınmıştır.

1) Kuva-i Milliye (Ulusal güçler) Dönemi

Nutukta yeni Türkiye Devletinin kuruluşu anlatılmaktadır. Yeni Türk devletinin kurulmasındaki maksat da şu şekilde açıklanmıştır: Türk ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu da tam bağımsız olmakla sağlanabilir. “Ne kadar zengin olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus uygar insanlık karşısında uşak durumunda kalmaktan ileriye gidemez.” demiştir ve Mustafa Kemal Atatürk şu sözleri söylemiştir “Türkün onuru, kendine güveni ve yetenekleri çok yüksektir. Böyle bir ulus tutsak yaşamaktansa yok olsun daha iyidir.” Diyerek kurtuluş isteyenlerin parolasının “Ya bağımsızlık ya ölüm olduğunu “ söylemiştir.

 

 

NOT: BUNDAN DAHA KISA BULAMADIM ARKADAŞIM İNŞ İŞİNE YARAR.