♬ мєянαвαℓαя ♬

❥ Kayaçlar - kayalar - çakıllar -taşlar - kumlar hakkında bilgiler. ( Uzun olsun )
❣ Boş / Spam / Alıntı / Çalıntı / Argo / Küfür [ YASAKTIR ]
∞​

Cevap :

Cevap:

kayaçlar= çeşitli minerallerin veya mineral ve taş parçacıklarının bir araya gelmesinden yada bir mineralin çok miktarda birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir

kayalar=minerallerden kimyasal bileşiklerden meydana gelir en sık rastlanan bileşikler sıra ile silikatlar oksitler karbonatlar ve sülfürlerdir

çakıllar=akarsuların boylarında deniz ve göl kıyılarında birikmiş irili ufaklı taş parçacıklarıdır

taşlar=mücevher veya diğer süs eşyaları olarak kulanılmak üzere kesilip cilalanabilen veya başka şekilde işlenebilen bir minerel,taş veya organik maddedir

kumlar=yani kütle olarak %85'den fazla kum boyutlu parçacık içeren bir topraktır kumun bileşimi kaya kaynaklarına ve koşullarına bağlı olarak değişir

Açıklama:

çok uğraştım en iyi seçermisin

Cevap:

annyeong !

Açıklama:

Kayaçlar

Kayaçlar oluşumları sırasındaki doğal ortamı yansıtan bir çeşit belge niteliğinde görülebilir. Yer kabuğunun jeolojik gelişmesinin izleri bu çeşit kayaçlar üzerinde işlenmiştir. Bu nedenle yer tarihinin doğal belgeleri sayılırlar.

Kayaçlar, mineral yapılarına, kimyasal bileşenlerine, barındırdığı bileşenlerin dokularına ve oluşumuna neden olan etmenlere göre sınıflandırılmaktadır. Bu belirleyiciler yardımıyla yapılan sınıflandırma, üç ana kayaç türünü içerir; bunlar Magmatik kayaçlar, Tortul ve Başkalaşım kayaçlarıdır. Bu sınıflandırmada daha çok parçacıkların büyüklükleri temel alınmıştır.

Kayaçlar, mineral yapılarına, kimyasal bileşenlerine, barındırdığı bileşenlerin dokularına ve oluşumuna neden olan etmenlere göre sınıflandırılmaktadır. Bu belirleyiciler yardımıyla yapılan sınıflandırma, üç ana kayaç türünü içerir; bunlar Magmatik kayaçlar, Tortul ve Başkalaşım kayaçlarıdır. Bu sınıflandırmada daha çok parçacıkların büyüklükleri temel alınmıştır.Bir kayacın başka bir kayaca dönüşümü, kayaç döngüsü adı verilen bir jeolojik modelle gösterilmektedir. Kayaçlarla ilgilenen bilim dalına petrografi adı verilir.

KAYALAR, kayalar oldukça basit kurallara göre sınıflandırılıp adlandırılabilirler. Oluşum türüne bakıldığında üç ana grup ortaya çıkar.En geniş grup (yerkabuğunun % 95’i) katılaşım kayalarıdır. Bu kayalar, magmanın soğuyarak sertleşmesiyle oluşmuşlardır. Bu katılaşma hem yerkürenin derinliklerinde, hem de yeryüzünde olabilir (örneğin volkanik lavlar).

Çakıllar

Bahçe yollarında ve beton işlerde kullanılır. Çakıllar akarsuların boylarında, deniz ve göl kıyılarında birikmiş irili ufaklı taş parçacıklarıdır. Çakıl irilik derecesine göre 2–70 mm çapı olarak göz önüne alınır. Çapı 2 mm 'den büyük olan taş parçalarına çakıl denir. Çakılların büyüklerine moloz, küçüklerine ise fiski adı verilir. Genellikle akarsu boylarındaki çakıllar yuvarlak olur. Nedeni ise sürekli olarak akarsu boyunca yuvarlanmalarıdır. Deniz kenarlarındaki çakıllar ise yassı olurlar. Bunun nedeni dalgalar tarafından aşındırılmasıdır.

Taşlar

Taşlar doğada bulunan kayaların parçalarıdır ama bazı taşlar değerlidir.

Kumlar

Kum ayrıca bir dokusal toprak veya toprak türüne de atıfta bulunabilir. Yani, kütle olarak %85'den fazla kum boyutlu parçacık içeren bir topraktır.

Kum ayrıca bir dokusal toprak veya toprak türüne de atıfta bulunabilir. Yani, kütle olarak %85'den fazla kum boyutlu parçacık içeren bir topraktır.Kumun bileşimi, kaya kaynaklarına ve koşullarına bağlı olarak değişir. İç kıta ortamlarında ve tropikal olmayan kıyı ortamlarda kumun en yaygın bileşeni, genellikle Kuvars şeklinde Silis (Silikon Dioksit veya Si O2) olur. En yaygın ikinci kum türü Kalsiyum Karbonat'dır. Örneğin, son yarım milyar yılda, mercan gibi kabuklu deniz canlıları tarafından üretilmiş olan Aragonit'tir.

Kum ayrıca bir dokusal toprak veya toprak türüne de atıfta bulunabilir. Yani, kütle olarak %85'den fazla kum boyutlu parçacık içeren bir topraktır.Kumun bileşimi, kaya kaynaklarına ve koşullarına bağlı olarak değişir. İç kıta ortamlarında ve tropikal olmayan kıyı ortamlarda kumun en yaygın bileşeni, genellikle Kuvars şeklinde Silis (Silikon Dioksit veya Si O2) olur. En yaygın ikinci kum türü Kalsiyum Karbonat'dır. Örneğin, son yarım milyar yılda, mercan gibi kabuklu deniz canlıları tarafından üretilmiş olan Aragonit'tir.Kum, zaman içinde yenilenebilir olmayan bir kaynaktır ve beton yapmak için uygun kum yüksek talep görmektedir. Çöl kumu, bol olmasına rağmen, beton için uygun değildir. İnşaat için her yıl 50 milyar ton plaj kumu ve fosil kumu kullanılıyor.

Kølây Gǝlsîn Bâşârilâr