Atom ve Periyodik cetvel konusundan bilim insanlarını detaylı ve kopyasız biçimde anlatınız.

Dikkat , Opti Adayı Sorusudur Opti Adayı Olmayan Kişiler Çözerse Silinecektir.
#OptiSınav​

Cevap :

Selam!

Atom hakkında birçok bilim insanı çalışmalar sürdürüp günümüzdeki haline gelene kadar araştırmışlardır. Günümüzdeki modern atom teorisine gelene kadar da 4 farklı model öne sürülmüştür.

1-) Dalton atom modeli

Dalton ilk defa atomu keşfettikten sonra “maddeler atom olarak adlandırılan küçük taneciklerden oluşur.” demiştir. Atom, Dalton’a göre içi tamamen dolu bir küredir ve aynı cins elementlerin atomları da birbiriyle tamamen aynıdır demiştir. Atomun parçalanamayacağını savunmuştur.

2-) Thomson atom modeli

Pozitif ve negatif yüklerden bahseden Thomson, Elektron adı verilen negatif yüklerin pozitif yüklü atomun içinde homojen şekilde dağıldığını söylemiştir. Bu yönden atomu bir üzümlü keke benzetmiştir. Ayrıca Thomson’a göre atomdaki negatif yük sayısı ile pozitif yük sayısı aynıdır yani atom nötrdür.

3-) Rutherford atom modeli

Pozitif yüklerin çekirdekte ve negatif yüklerin çekirdek dışındaki yörüngesinde gelişigüzel hareket ettiğini savunmuştur. Pozitif yüklere proton demiştir, protonların toplam kütlesi atomun kütlesinin yarısıdır demiştir.

4-) Bohr atom modeli

Elektronlar çekirdekten belirli bir mesafe uzaklıkta bulunan yörüngelerde bulunur, yörüngelere enerji seviyesi demiştir. Elektronların her zaman düşük enerjili halde bulunmak istediğini “temel hal” olarak adlandırmıştır. Bir atoma dışarıdan enerji verilince daha yüksek enerjiye geçeceğini söylemiştir. Uyarılmış bu atomlar kararsızdır, dışarıya ısı ve ışık verek kararlı hale gelirler.

Periyodik sisteme gelecek olursak, Rus kimyager Mendeleyev yaptığı çalışmalarında periyodik sistemi elementlerin kütle numaralarına göre düzenlemiştir ancak günümüzde kullanılan modern periyodik cetveli İngiliz fizikçi Henry Moseley atom numaralarına göre düzenleyerek hazırlamıştır.


Başarılar!
#OptiSınav

Cevap:

Dalton atom modeli (Bilardo topu modeli)

Thomson Atom Modeli (Üzümlü kek modeli)

Lewis modeli (Kübik atom modeli)

Nagaoka modeli (Satürn modeli)

Rutherford atom modeli (Gezegensel model)

Bohr atom modeli (Rutherford-Bohr modeli)

Gryziński atom modeli (Serbest düşüş modeli)

Schrodinger modeli (Elektron bulutu modeli)

(bunlar atom modelleri)

ATOM MODELLERİ:

1. DALTON ATOM MODELİ

1803 yılında John Dalton, sabit oranlar kanunu ve çoklu oranlar kanunu olarak gördüğümüz bileşik-i'deki kütle ilişkilerine bakarak, maddenin çok çok küçük yapı taşlarından oluşan bir bütün olduğu fikrini ortaya atmıştır.

Temel özellikleri:

1. Maddelerin özelliklerini gösteren birim parçacıklar atomlar veya atom gruplarıdır.

2. Aynı cins elementlerin atomları birbirleriyle tamamen aynıdır.

3. Atomlar içi dolu kürelerdir.

4. Farklı cins atomlar farklı kütlelidir.

5. Maddenin en küçük yapıtaşı atomdur. Atomlar parçalanamaz.

6.Atomlar içi dolu küreler değildir. Boşluklu yapıdadırlar.

7.Aynı cins elementlerin atomları tam olarak aynı değildir. Kütleleri farklı (İzotop) olanları vardır.

2. THOMSON ATOM MODELİ

Dalton'un atom modelinde (-) yüklü elektronlardan ve (+) yüklü protonlardan bahsedilmiyordu. Deneyler yardımıyla katot ışınlarından elektron, kanal ışınlarından protonun varlığı ortaya çıkarıldı. Bu bilgiler ışığında Thomson'ın atomla ilgili düşüncelerini şu şekilde özetleyebiliriz.

Özellikleri:

1. Protonlar ve nötronlar yüklü parçacıklardır. Bunlar yük bakımından eşit işaretçe zıttırlar. Proton + 1 birim yüke; elektron ise -l birim yüke eşittir.

2. Nötr bir atomda proton sayısı elektron sayısına eşit olduğundan yükler toplamı sıfırdır.

3. Atom yarıçapı 10-8 cm olan bir küre şeklindedir. Söz konusu küre içerisinde proton ve elektronlar atomda rast gele yerlerde bulunurlar. Elektronun küre içindeki dağılımı üzümün kek içindeki dağılımına benzer.

4. Elektronların kütlesi ihmal edilebilecek kadar küçüktür. Bu nedenle atomun ağırlığını büyük ölçüde protonlar teşkil eder.

3. RUTHERFORD ATOM

Atomun yapısının açıklanmasında en önemli katkılardan biri Ernest Rutherford (örn. Radirford) olarak bilinir. Rutherford'dan önce atomun Thomson modeli geçerliydi. Bu modele göre atom küreseldir. Ve kürenin içinde protonlar ve elektronlar var.

4. BOHR ATOM TEORİSİ

Atom modellerinde elektronların, atomun çekirdeğinde (+) yüklü protonların ve yüksüz nötronların bulunduğu çekirdeğin etrafında dairesel yörüngelerde dolaştığı belirtildi. Bu elektronların çekirdek etrafındaki yörüngeleri, hızları ve momentumları hakkında hiçbir sonuca varılamadı. Bohr ise atom teorisinde elektronların bu noktadan hareketini incelemiştir.

Özellikleri:

1. Bir atomdaki elektronlar çekirdekten belli uzaklıkta ve kararlı hâllerde hareket ederler. Her kararlı hâlin sabit bir enerjisi vardır.

2. Her hangi bir kararlı enerji seviyesinde elektron dairesel bir yörüngede (orbitalde) hareket eder. Bu yörüngelere enerji düzeyleri veya kabukları denir.

3. Elektron kararlı hâllerden birinde bulunurken atom ışık (radyasyon) yayınlamaz. Ancak yüksek enerji düzeyinden daha düşük enerji düzeyine geçtiğinde seviyeler arasındaki enerji farkına eşit bir ışık kuantı yayınlar. Burada E = h-i) bağıntısı geçerlidir.

Bugünkü bilgilerimize göre; Bohr kuramının elektronların dairesel yörüngelerde hareket ettikleri ifadesi yanlıştır.

KOLAY GELSİN

BAŞARILAR

#AyanoAishi01

Görseli göster AyanoAishi01