Cevap :

Günümüz ekonomik koşullarında alışveriş yapmak her ne kadar zor ise, günümüz şartlarında alışveriş yapmamak da bir o kadar imkansızdır. İşte tam bu noktada tüketici hakları gündeme gelmektedir. Yapılması zorunlu olan alışverişler, bir takım insanların, kendilerine geçim kaynağı sağlamalarına neden olmaktadır. Ve bununla birlikte, tüketicileri doğru yönlendirenlerle birlikte, tüketicilerin çıkarlarına ters eylemler gerçekleştiren kişilerin de sayısı artmaktadır.
Tüketici hakları, tüketici hakları derneği; ve tüketici hakları kanunu tarafından korunmaya çalışılmaktadır. Tüketici hakları kanununda belirtilen kuralların tüketiciler tarafından doğru bir şekilde uygulanması ile, tüketici haklarının korunması olanaklı hale gelmektedir. Tüketici hakları derneği de, bu anlamda, tüketicilerin haklarını korumak için çalışmalarını sürdürmeyi hedeflemektedir.
Tüketici hakları kanunununda yer alan kuralların neden tüketiciler tarafından uyulması zorunlu kurallar olduğunu biraz somut olarak şu şekilde açıklayabiliriz: Bir bilgisayar aldığınızda, aldığınız bilgisayarın bir problemi olduğunu gördünüz; ve bilgisayar bilginize güvenerek, siz ya da, bilgisayar deneyimine güvendiğiniz herhangi bir bilgisayarcıya, bilgisayarınızdaki problemi çözdürmeye çalıştınız. Fakat probleminiz çözülmedi. Aklınıza, bilgisayarınızın garanti belgesi olduğu gelebilir; fakat, siz artık, var olan garanti belgesinden yararlanamayan tüketici grubunda yer alıyorsunuzdur. Bunun nedeni, garanti belgesi olan bir eşyanın, sadece kendi servisi tarafından tamir edilmesinin, tüketici hakları kanununda yer alan kurallar arasında yer almasından kaynaklanmaktadır. Siz eğer, tüketici hakları kanunu ile bilgi sahibi değilseniz, tüketici haklarından yararlanamayan bir birey haline gelirsiniz. Bilgisayarınızda gerçek anlamda bir sorun varsa bile, hiç bir hak iddia edemez duruma gelirsiniz.
Tüketici hakları derneği, tüketici haklarını korumak için tüketicilere destek olmak ile birlikte, tüketicilerin de, tüketici hakları; ve tüketici hakları kanunu ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekmektedir ki, tüketici hakları sistem olarak doğru bir şekilde işleyebilsin…

Ülkemizin de taraf olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 tane temel ve evrensel tüketici hakkı mevcuttur.

Bunlar aşağıdaki gibidir:

: Barınma,ısınma, aydınlanma, içecek ve kullanacak su bulma,haberleşme, ulaşım tüketicilerin en temel ihtiyaçlarıdır. Her tüketici, bu temel ihtiyaçların karşılanmasını talep edebilir.

 Satışa sunulan her türlü mal ve hizmetin insan yaşamı ve sağlığı açısından kullanıcısına zarar vermeyecek durumda olmasıdır.

: Tüketicinin mal ve hizmeti satın alırken doğru karar verebilmesinin sağlanması için tüketicinin gerekli bilgilere ulaşabilmesi ve zararlı, yanıltıcı reklamdan, etiketten, ambalajdan korunmasıdır.

 Tüketicinin hak ve çıkarlarını koruyabilmesi, tüketici bilincine sahip olması için eğitim kurumlarında eğitilmesidir.

Satın alınan mal veya hizmetten dolayı tüketicinin uğramış olduğu zararın giderilmesi, o mal veya hizmetin yeniden tüketiciye ulaştırılmasıdır.

: Sağlık koşullarına uygun bir çevrenin oluşumunda ülke ve doğal kaynakların doğru kullanımı ile çevrenin korunması, temiz ve sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere bırakılmasıdır.

 Tüketiciye kıyaslama imkanı verecek çeşitte mal ve hizmetin en uygun fiyattan sunulması, satış sonrası her türlü teknik destek ve servisin tüketiciye ulaştırılmasıdır.

: Tüketicilerin çeşitli ürün ve hizmetlere istedikleri zaman ulaşabilmeleri anlamındadır. Rekabetin tam olarak işlemediği pazarlarda devlet aksaklıların giderilmesi için yapacağı düzenlemeler ile uygun kalite ve fiyatlarda mal ve hizmetlerin tüketicilere sunulmasını sağlamalıdır.

: Yukarıda sayılan hakların elde kullanılabilmesi, tüketicilerin haklarını koruyabilmeleri, mağduriyetlerinin giderilmesinde bir araya gelerek güç birliği oluşturmaları ve hükümetlerin ekonomik ve siyasi politikaların da dikkate alınma ve kamu kurumlarında temsil edilebilmesidir.