Cevap :

Cevap:Periyodik Tablo ve Enerji seviyeleri

Temel Kavramlar

Bir atomu çevreleyen elektronlar, "enerji düzeyleri" veya “yörüngeler” olarak adlandırılan çekirdek etrafındaki bölgelerde bulunmaktadır.

Elektronlar 3 boyutlu olarak çekirdeği çevrelemektedir.

Çekirdeğe en yakın olan ilk (birinci) enerji seviyesidir. İkinci enerji seviyesi ilk enerji seviyesinden biraz daha uzaktır. Üçüncü enerji seviyesi ikinci enerji seviyesinden biraz daha uzaktır ve bu böyle devam eder.

Her enerji seviyesi belli sayılarda elektronlar tutar ve belli sayıya ulaştıklarında elektronlar bir sonraki enerji seviyesine geçer.

İlk (birinci) enerji seviyesi 2 elektrona sahip olduğunda, elektronlar 8 elektron kapasiteli ikinci enerji seviyesine geçer.

İkinci enerji seviyesi 8 elektrona ulaştığında, elektronlar 8 elektron kapasiteli üçüncü enerji seviyesine geçer.

Bir atomun en dış kabuğunda bulunan elektronlara Valans elektron veya değerlik elektron denir.

Periyodik tabloda aynı sütun (grup)‘deki atomların Valans elektron sayıları aynıdır.

Özet

Öğrenciler periyodik tablodaki ilk 20 elemente odaklanacaklar. Enerji seviyesi diyagramına bakacak ve bir atomun enerji seviyesindeki elektronların dizilimini anlamak için bir animasyon izleyecekler. Öğrencilere ilk 20 atomun elektronları ve enerji seviyeleri hakkında bilgi içeren kartlar verilecektir. İlk 20 element hakkında bilgi içeren bu kartları yine doğru şekilde eşleştirmeye çalışacaklar.

Amaç

Öğrenciler bir atomun enerji seviyesindeki elektronların düzenlenmesini açıklayabilecek ve periyodik tabloda verilen bilgileri yorumlayabilecekler.

Değerlendirme

Etkinlik sayfası, her biri 5E kuramı ders planının “değerlendirme” bileşeni olarak hizmet verecektir. Etkinlik sayfaları öğrencinin anlamasını ve gelişmesini sağlayan biçimlendirici değerlendirmelerdir. Çok resmi olan özetleyici değerlendirme her bölümün sonunda yer almaktadır. .

Ders hakkında

Odada 20 isim kartlarının aynı yere bantlanmış olduğundan emin olun. Her sayfanın sağ tarafında bulunan isim kartı altındaki dört karta ihtiyacınız olacak. Bu ders bölüm 4’teki ders 2’nin devamı olarak tasarlanmıştır.

←←

Açıklama: