Cevap :

Plastik, metal, cam, kağıt/karton ve kompozit ambalaj atıkları geri kazanılabiliyor. Su, meşrubat, deterjan, şampuan, sıvı yağ plastik ambalajları, yoğurt ve margarin kapları, plastik bidonlar, plastik ambalajlara örnek olarak gösteriliyor. Plastik ambalaj atıklarından, üretildiği hammaddenin özelliklerine göre sentetik elyaf, dolgu malzemesi, gıda sanayinde kullanılmamak koşuluyla plastik şişe, çöp torbası, atık su borusu marley ve çeşitli dolgu malzemeleri gibi ürünler elde edilebiliyor.

Metal ambalajlar çelik veya alüminyumdan üretiliyor. Yemeklik yağ tenekeleri, konserve kutuları ve meşrubat kutuları metal ambalajlar arasında sayılıyor. Metal ambalaj atıkları yüksek sıcaklıklarda eritilerek yeni metal ürün üretilmesinde kullanılabiliyor.

Cam şişe ve kavanozlar günlük hayatta kullanılan cam ambalaj atıkları, renklerine göre ayrılıp, kırılıp, yıkandıktan sonra fırına hazır cam kırığı haline getiriliyor ve yüksek sıcaklıktaki fırınlarda eritilerek ambalaj üretimine tekrar dahil oluyor.

Karton koliler, kağıt paketler kağıt ve karton ambalajlar için örnekler arasında sıralanıyor. Çok yaygın kullanımı olan bu tür ambalajların atıkları da kolaylıkla geri dönüştürülerek kağıt ve kartondan yeni ürünler elde edilmesinde kullanılıyor.

Kompozit ambalajlar, birden fazla farklı malzemenin bir arada kullanılmasıyla oluşan ambalajlar. Kağıt/metal/plastiğin bir arada kullanılmasından kompozit ambalaj elde ediliyor. Süt ve meyve suyu gibi içecekler, sıvı gıdalar için kullanılan içecek kartonları yüzde 80’i kağıt ile az oranda plastik ve alüminyumdan oluşuyor. Bu tür ambalajlar da geri dönüştürülerek pelur kağıt üretilebiliyor.

bir habere göre ;

 

 

 

Atık maddelerden gelinlik tasarladılar Kandıra MYO öğrencileri, okul bünyesinde yapılan yarışmalarda becerilerini gösterdi. Atık maddelerden gelinlik yapan tekstil öğrencileri, jürinin büyük beğenisini topladı

 

 

 

Kocaeli Üniversitesi Kandıra MYO Tekstil Bölümü öğrencilerinin yarışma projesi gelinlik tasarımıydı. Birbirinden güzel çizimlerin ortaya konulduğu yarışmada, öğrencilerin farklı model ve çizimlerini değerlendiren jüri, birinciliğe Merve Kılınç’ı, ikinciliğe Duygu Lortoğlu’nu ve üçüncülüğe Elif Başar’ı layık gördü. Öte yandan bir başka öğrenci grubu, atık materyallerden gelinlik tasarladı. Öğrenciler CD, kağıt, perde kumaşı gibi atık maddeleri bir araya getirerek gelinlik yaptı. Umut Bayrak, Burcu Şen, Mine Sönmez adlı öğrenciler, Dr. Arzu Azizağaoğlu’nun yönlendirmesiyle tekstil sektöründeki geri dönüşümü vurgulamak için atıklardan gelinlik tasarladı.

 

ÖĞRENCİLERİ KUTLADI

Birbirinden farklı çeşitli materyalleri biraya getiren tekstil öğrencilerinin çalışmasını yakından takip eden KOÜ Kandıra Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nevim Genç, öğrencileri gerçekleştirdikleri faaliyetten dolayı kutladı. Genç, diğer taraftan satranç ve masa tenisi turnuvası düzenleyen ve yarışmada derece yapan öğrencileri de kutladı. Turnuvanın gençlerin hem zihinsel hem de fiziki performanslarını değerlendirecek alanlar yarattığını kaydeden Genç, bundan sonra bu tür faaliyetlere daha fazla imkan sağlayacaklarını sözlerine ekledi.