Cevap :

Geleceğin dilini gören şair...!

Bir garip Orhan Veli... Yazdıklarıyla tamamen duru ve üst gruplara hitap etmeyen , kalıplara sığmayan , şiirde süsten kaçınan şair.

Yazdıkları o kadar yalındır ki bir hikayeyi yaşıyor gibi okunur şiirleri. Sürrealist akımının öncülerinden olan şair şiirlerini düz yazı şekline dönüştürülebilir kılmış , retoriğe karşı durmuştur.

Duygularını yazmak dediğimiz şey aslında budur. Düz yazıya dönüştürülebilecek bir Hikâye tadındadır bir Orhan Veli tadındadır şiir. İçinden geçirdiklerini kağıda dökerek , rahat kelimeler , kuralsız kelimeler kurarak şiirde serbestliği getirmiştir bir nevi.

Garip şiir dili ; 

Cemal Süreya şöyle ifade etmiştir Garip şiir dilini ; 

“Somut, dobra, düşünmeye elverişli, çağrışım ağı onarılmış ve yaşama sevinciyle etekleri zil çalan bir dil.” 

Orhan Veli bu şiir dilinde ustalaşmış bir şairdi. Çünkü rahat , hayatı seven , her anına dokunan bir şairdi. Eski şiirlerle dalga geçer onlara bile şiirler yazardı.

"Kapalı Çarşı” ve “Dalgacı Mahmut” bunlara örnektir. Orhan Veli, Türk şiiri adına eski şiire açtığı savaşı kazanmıştır. Ama kendi şiirine yenilmiştir.

Erken gelen ölümüyle şiirini hangi yönde geliştireceği konusuna soru işareti koyar. ancak severek , bilerek , gerçekten yaşayarak gider Hayattan... 

Halkı gibi konuşan şair Halk’ ı gibi yazmıştı sadece...

A1,B1 İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı;
A2 Hafiften bir rüzgar esiyor;
B2 Kuşlar geçiyor derken
A3 Yavaş yavaş sallanıyor
B3 Yükseklerden, sürü sürü, çığlık çığlık;
A4 Yapraklar ağaçlarda;
B4 Ağlar çekiliyor dalyanlarda;
A5 Uzaklarda çok uzaklarda
B5 Bir kadının suya değiyor ayakları;
A6 Sucuların hiç durmayan çıngırakları;
B6,A7 İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı