Cevap :

Doğal güzellikleri ve tarihsel değerleri ile İstanbul, Bursa, Marmara kıyıları önemli turistik merkezlerdir.Özellikle Güney Marmara kıyılarında yaz turizmi gelişmiştir.

Uludağ, yalnızca bölgenin değil, ülkemizin de en önemli kış turizmi alanıdır. Marmara Bölgesi, turizmden en çok gelir elde eden bölgedir

Marmara Bölgesi Tarihi ve Turistik Yerleri
Adını Marmara Denizi'nden alan bölge, Türkiye'nin kuzeybatı köşesinde yer alır ve yüzölçümü 67.000 km²dir. Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerine komşudur. İstanbul ile Çanakkale Boğazı bu bölgededir ve hem Asya hem de Avrupa'da toprakları vardır. Ege kıyıları açığında bulunan Bozcaada ve Gökçeada (İmroz) da Marmara Bölgesi alanındadır. Bölgenin nüfusu 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 17 milyon 365 bin 027'ye yükselmiştir. Bu nüfusun 13 milyon 730 bin 962'si şehirlerde, 3 milyon 634 bin 065'i köylerde yaşamaktadır. Binde 26.69 ile Türkiye'deki en yüksek nüfus artış hızına sahip olan bölge, sürekli göç almaktadır.
İstanbul - Bursa - İzmit ekseni ile Türkiye'nin sanayi merkezi konumundaki Marmara Bölgesi'nde sanayi ve ticaretin yanı sıra turizm de önemli bir geçim kaynağıdır.
Bölgede üretilen sanayi malları arasında; işlenmiş gıda, dokuma, hazır giyim, çimento, kâğıt, petrokimya ürünleri, otomobil ve yedek parça, metal ve elektrikli eşya ile vagon ve gemi başta gelir.
Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan en kısa karayollarının ve Karadeniz ülkelerini Akdeniz'e bağlayan deniz yolunun buradan geçmesi bölgeye ayrı bir üstünlük kazandırmış; bölgenin her alanda gelişmesine, kalabalıklaşmasına ve zenginleşmesine yol açmıştır. Yüzyıllarca birçok büyük uygarlığa ev sahipliği yapan bölge, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle dünyanın en önemli kültür, sanat ve turizm merkezlerinden biri olmuştur.
Bir Dünya Kenti: İstanbul 8000 yıllık geçmişin birikimi olan tarihi mekanları, müzeleri, sarayları, surları, yalıları, doğal güzellikleri ve inanç merkezleriyle İstanbul; her zevkin ve her isteğin tatmin edilebileceği; seçkin bir hoşgörü, bir sentez odağıdır.


İstanbul, gerek nüfus ve kapladığı alan, gerekse ekonomi, ticaret, sermaye ve kültür açısından Türkiye'nin en büyük kentidir. Ayrıca devlete ödenen gelir vergisinin yarı ya yakını bu kent ve çevresinden sağlanmaktadır. En büyük ithalat limanına sahip olan İstanbul, ülke deniz yollarının başlangıcı özelliği taşıyan ve dünyanın öteki ülkeleriyle havayolu bağlantısını sağlayan en büyük merkezdir. İstanbul'un Asya ve Avrupa yakaları iki büyük köprü ile birbirine bağlan-maktadır.
'İmparatorluklar Başkenti' olan İstanbul, M.Ö. 658 yıllarında Megaralılar tarafından kurulmuş ve kumandanları Byzas'ın adı nedeniyle 'Byzantium' adını almıştır.
Marmara Denizi ile 'Altın Boynuz' denilen Haliç arasında uzanan kara sularının iç kesimindeki tarihi yarımada, başkentliğini yaptığı Roma, Bizans ve Osmanlı İmparator-lukları’nın izlerini taşıyan sanat eserleri ile dolu bir açık hava müzesi gibidir. Osmanlı sultanlarının 400 yıl süresince siyasi merkezi olan ve bugün müze olarak kullanılan Topkapı Sarayı; dünyaca ünlü eserleri ve kutsal emanetleriyle farklı kültürlere mensup tüm insanların ilgisini çekmektedir.