Aşağıdaki görsellerde hücre zarındaki madde alışverişleri şematize edilmiştir. "GÜMRÜK KAPISI" metninden yararlanarak ve inceleyeceğiniz görsellerdeki maddelerin yoğunlukları ile geçiş yönlerini dikkate alarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Yemek yedikten sonra karaciğerin kan şekerini düzenleyebilmesi için glikoz kaç numaralı yöntem ya da yöntemlerle hücre zarından geçmelidir? Cevabınızı gerekçeleriyle birlikte açıklayınız. Yöntemlerin isimlerini de belirtiniz.
2. Yağda çözünen vitaminler ATP kullanmadan karaciğer hücrelerinin hücre zarından geçerken kaç numaralı yöntem ya da yöntemler kullanılır? Cevabınızı gerekçeleriyle birlikte açıklayınız. Yöntemlerin isimlerini de belirtiniz.
3. Karaciğer hücreleri sitoplazmalarına göre hipotonik bir dış ortamla karşılaşırsa su molekülleri kaç numaralı yöntemi kullanarak hücre zarından geçer? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız. Yöntemin adını belirtiniz.
4. Demir, bakır gibi iyonlar ve aminoasit gibi besinler karaciğer hücrelerine kaç numaralı yöntem ya da yöntemlerle geçebilir? Cevabınızı gerekçeleriyle birlikte açıklayınız. Yöntemlerin adını belirtiniz.
5. Karaciğer hücrelerine 9 numaralı yöntemle geçebilen bir madde örneği veriniz. Bu madde aynı zamanda aktif taşımayla da geçebilir mi? Cevabınızı gerekçesiyle birlikte yazınız.
6. Fibrinojen proteini kaç numaralı yöntemle hücre zarından geçebilir? Cevabınızı gerekçesiyle birlikte açıklayınız. Yöntemin adını ve bu yöntemle soru metninde geçen başka hangi moleküllerin taşınabileceğini belirtiniz.
7. 4 ve 8 numaralı yöntemler aktif taşımadır. Bu yöntemlerin neden aktif taşıma olduğunu ispatlayan üç tane cümle belirtiniz.
8. Bu yöntemlerden hücre zarının küçülmesine veya büyümesine neden olanlar hangileridir? Cevabınızı gerekçeleriyle birlikte açıklayınız.