Hangi ülkeye veya ile ait olduğuna dair basında tartışmalar yer alsa da künefe ortak bir kültürün tatisichr. Öyle görünüyor ki Arap ve Ortadoğu'nun ortak bir ürünüdür. Sanki kardeşliğin ve bu topraklardaki kucaklaşmanın ''tatlı'' bir ifadesidir.
Künefeyi kadayıftan ayıran en önemli özellik, künefenin kadayıf tatlısından daha ince oluşu ve içerisinde peynir olmasıdır. Künefe 4 çeşit gıdadan yapılır. Bunlar şeker unu, tereyağı ve peynirdir.
Künefe ilk çıktığında adı peynirli kadayıftır. Halen peynirli kadayıf adıyla satıldığı yerler vardır.
İlk çıktığında künefe dışında başka tatlılarda yapılmıştı. Örneğin "mamül" denilen tatlı irmikle ve tatlı artıklarıyla yapılır ve ekmek arasında satılırdı.

Günümüzde künefe Hatay'da daha çok biliniyor ama diğer illerde tüketim Hatay'dan fazladır.

Pişirmek için piknikteysek üç adet büyükçe taş konarak hazırlanmış, közü ile kalmış ocakta: evdeysek tüp gazlı ocağa, tüm gözleri en kısıkta yakarak tepsiyi yerleştirip pişirmeye başlarız. Arada altını bir bıçak ucuyla kaldırıp, kızarıp kızarmadığına bakarız. Alt taraf iyice kızarmışsa eğer mahir ya da ustaysak siniyi elimize alır, künefeyi havada takla attırarak pişmeyen tarafı alta getirtiriz. Eğer usta değilsek aynı büyüklükte başka bir siniyi tersten koyar, çevirir sonra da sıcak tepsiye tersini koyarız. Diğer tarafını da aynı şekilde pişirdikten sonra hiç bekletmeden bu sıcak haliyle soğuk şurubu üzerine gezdirerek dökeriz.

"Kayseriliyim, Hataylıyım diyorsanız ya da başka bir yerdensiniz. fark etmez. Önemli olan, ortak kültürlerin kardeşçe bir arada buluştuğu bu coğrafyada ortak zevklerimizin olabilmesidir.

3. Aşağıdaki tabloda istenenleri metne bakarak yazınız.

Ek Fiil Alan İsim Soylu Sözcükler:


Birleşik Zamanlı Fiiller: