Cevap :
Hayvanlar evcilleştirilmiş.avcılıkgelişmiş,insanlar doğayı tanımaya başlamıtır,Tarıma geçiş aşamasına getirildi.
EKONOMİK FAALİYET TÜRLERİ
İnsanlar hayatlarını devam ettirebilmek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışmak zorundadırlar. Bu amaçla çeşitli ekonomik faaliyetlerde bulunurlar.
Paleolitik çağda (Kaba Taş Çağı) insanlar avcılıkla geçimlerini sağlarlardı.
Mezolitik çağ (Yontma Taş Çağı) sonlarında tarımla ilgili denemeler yaptılar ve köpeği evcilleştirdiler.
Neolitik çağda (Yeni Tş çağı) tarım yapılmış, hayvanlar evcilleştirilmiş, ilk yerleşmeler başlamış, ortaya çıkan ihtiyaçtan dolayı kap kacak yapan seramikle uğraşan zanaatkarlar ortaya çıkmış ve ilk ticaret tarımla uğraşanlarla zanaatkarlar arasında başlamıştır.
Kalkolitik Çağda (Maden Çağı) devletler kuruldu ve devletle arası sıkı ve iyi örgütlü ticari ilişkiler başladı, değişik meslek grupları ortaya çıkmaya başladı.(Yöneticilik, Çiftçilik, Zanaatkarlık Vs.)
İnsanların çalıştığı faaliyetler üç ana grupta incelenir.
Birincil ekonomik faaliyetler:Eğer doğrudan doğadan bir şey üretiliyorsa buna birincil ekonomik faaliyet denir. Tarım, Madencilik, Balıkçılık, Hayvancılık, ormancılık gibi.
İkincil ekonomik faaliyetler: Hammaddelerin işlendiği daha değerli ürünler haline getirildiği sanayi ve imalat ile ilgili faaliyetler bu alana girer.
Üçüncül ekonomik faaliyetler : Hizmet sektörünü oluşturur. Yani üretilen yada doğadan direk elde edilen bir şey yoktur. Bunlar; bankacılık, Sigortacılık, Öğretmenlik, Doktorluk gibi faaliyetlerdir.
Türkiyenin ekonomisini etkileyen faktörler
Coğrafi Konum Yer şekilleri İklim NüfusSoru :
İnsanlar var oluşundan günümüze kadar çeşitli ekonomik faaliyetlerle yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Bazı geçim tarzları geçmişten günümüze kadar önemini korumuştur. İnsanlar yaşamlarını sürdürmek ve ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli ekonomik faaliyet kollarında çalışır. Bunlar; birincil (Tarım, hayvancılık, ormancılık, balıkçılık, madencilik Vb.) ikincil (sanayi ve imalat), üçüncül (Hizmet) faaliyet kollarıdır. Üç faaliyet koluda bir birleriyle etkileşim içerisindedir. Pamuk üreten çiftçi birincil, pamuğu kumaşa giysiye dönüştüren işçi ikincil, üretilen ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan kişi de üçüncül faaliyette yeralır.
Yukarıda verilen bilgiye göre aşağıdaki iş kollarından hangisi ile faaliyet kolu yanlış verilmiştir?
A) Petrol üreticisi – birincil
B) Maden işçisi – birincil
C) Otelde işletmeci – ikincil
D) Otomotiv fabrikasında çalışan işçi – ikincil
E) Doktor - üçüncül
Gelişmiş ülkelerin özellikleri
Sanayi ürünleri ihraç edilir. Ürün değeri yüksektir. Nüfus artış hızı düşüktür. Nüfusun önemli birkısmı hizmet sektöründe çalışır.(üçüncül ekonomik faaliyet) Gelişmemiş ülkelere göre daha çok gazete ve dergi okunur. Ortalama ömür uzun ve yaşam standartları yüksektir. Yerleşme ve ekonomik faaliyetlerde doğal etkenlerin etkisi düşüktür.Gelişmemiş ülkelerin özellikleri
İhraç ürünlerinin çoğunu hammadde oluşturur. Sanayileşme sınırlıdır, teknoloji dışa bağımlıdır. Nüfus artış hızı fazladır. Beslenme olanakları yetersizdir. Hastalık ve çocuk ölüm oranı yüksektir. Ortalama ömür kısa ve yaşam standartları düşüktür. Yerleşme ve ekonomik faaliyetlerde doğal etkenlerin etkisi fazladır.