Cevaplandı

Anyonlar, negatif yüklü iyonlardır. Florür, klorür, iyodür ve sülfürün dışındaki anyonlar iki ya da daha çok elementin kimyasal bileşiminden oluşur. Anyonların gruplandırılması kalsiyum, baryum, kadmiyum ve gümüş iyonlarının anyonlarla oluşturduğu tuzlarının çözünürlüklerinin farklı olması temeline dayanır.

Anyonlar katyonlardan daha aktiftirler. Bu özellikleri yükseltgenme indirgenme tepkimelerinde daha çok görülür. Uygulanan yöntemde, yükseltgen ve indirgen anyonların birbirleriyle etkileşmesini önlemek veya azaltmak amacıyla, analiz edilen örnek sistematik analiz süresince hafif bazik tutulur. Yükseltgen ve indirgen anyonlar aynı ortamda bulunduğunda, bunlar aralarında tepkimeye girerek yükseltgeyici ve indirgeyici özelliklerini kaybederler. Sülfit iyonu (SO32- ) ile klorat iyonu (ClO3- ) nun tepkimeye girerek sülfat (SO42-)ve klorür (Cl-) iyonlarını oluşturması bu duruma örnektir. İlk üç grup anyonlarda ortamın pH ını 7 veya daha büyük tutmakla bu tepkimelerin oluşması önlenebilir.

Sodyum, potasyum ve amonyum dışındaki katyonların ortamda bulunması anyonların aranmasında güçlükler doğurabilir. İstenmeyen katyonlar, ortamda fazla miktarda sodyum karbonat çözeltisi eklenerek ortamdan çöktürülerek uzaklaştırılmalıdır. Bu nedenle karbonat iyonu orijinal örnekten (çözelti vay toz örnekten) doğrudan aranmalıdır. Çünkü toz örnekler asitte çözünüyorsa, karbonat iyonu karbondioksit vererek ortamdan uzaklaşır. Buradan zor bir soru çıkartırır mısınız