Aşağıda II. Dünya Savaşı’nın sürdüğü 1942 yılından itibaren büyük şehirlerde başlatılan karne uygulaması anlatılmaktadır. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Ekmek Karneye Bağlandı
14 Ocak’ta İstanbul’da, 17 Ocak’ta Ankara’da, 22 Ocak’ta İzmir’de ekmeğin karneyle dağıtımına başlandı. Bunları diğer büyük şehirlerdeki karne uygulamaları izledi. Kişi başına günlük ekmek hakkı 7 yaşına kadar olan çocuklar için 187,5 gram, 7 yaşından büyükler için 375 gram, ağır işçiler için 750 gram olarak belirlendi. Aile reislerinden alınan beyannamelere göre herkese, adına düzenlenmiş bir ekmek karnesi verildi.
Aylık olarak düzenlenen bu karnelerdeki fişler bir günlük ihtiyaca karşılık düşülüyor, gününde kullanılmayan fişler ertesi gün için geçerli olmuyordu. Ellerinde ekmek karnesi bulunanlar günlük haklarını diledikleri fırından veya dağıtım yerlerinden alabiliyorlardı. Karne uygulamasındaki amaç buğday üretimindeki düşüş nedeniyle ekmek tüketimini denetim altına almak, bazı kişilerin ihtiyaçlarından fazla ekmek almaları dolayısıyla ortaya çıkabilecek sıkıntıları önlemekti. Günlük ekmek hakkı (7 yaşından büyükler için) nisanda 175 grama, mayısta İstanbul’da 150 grama düşürüldü; haziranda 300 gram olarak belirlendi. Bu uygulama uzun bir süre devam ettikten sonra eylül 1944’te yeniden 375 grama, ocak 1945’te 450 grama yükseltildi.

• Ekmeğin karneye bağlanmasının II. Dünya Savaşı ile nasıl bir ilgisi olabilir?
• Ekmeğin karne ile satılmasından yola çıkarak ülkemizin II. Dünya Savaşı yıllarındaki durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz?
• Kişi başına düşen günlük ekmek miktarının sürekli olarak değişmesinin nedenleri neler olabilir?
• Günlük ekmek miktarındaki değişime bakarak savaşın gidişatı konusunda hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?