Cevap :
Her yer düz kabul edilerek yani yükseklik ve çukurlar yok sayılarak yapılan yüzölçüm hesabıdır. Burada nerede az veya fazla kıyaslaması yaparsak hangi ülke daha geniş topraklara sahipse onun izdüşüm alanı fazladır. Aydınlanma süresi gündönümlerine göre bazen ekvatordan kutuplara doğru artar veya azalır. Ekinoks tarihlerine göre de her yerde eşit olur. Güneşin doğduğu ana "Tan" denir. Battığı ana ise "Gurup" denir. Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe dünyanın dönüş hızı azalır. Buna bağlı olarakta ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe tan ve gurup süresi uzar.
Not: Alıntı değildir. Parçayı internetten arıyabilirsiniz.
Not: Alıntı değildir. Parçayı internetten arıyabilirsiniz.
Merhabalar,
Dünya, düz bir tepsi şeklinde değildir. Dünya'nın kendine özgü, geoit adı verilen bir şekli bulunmaktadır. Bu durumun belirli sonuçları bulunmaktadır. Yer şekillerini karstik araziler halinde olması gerçek ve izdüşüm alanı kavramlarını ortaya çıkarmaktadır.
- Gerçek alan, bir bölgenin topoğrafik olarak tüm yüzeyinin hesaplanarak alındığı alanıdır.
- Izdüşüm alanı, bir bölgenin eğim gözetmeksizin yalnızca izdüşüm halinde alınan alanıdır.
- Izdüşüm alanı ve gerçek alan arasındaki fark engebeli arazilerde fazla, düz arazilerde ise azdır.
- Aydınlanma süresi, gece ve gündüzü ayıran çizgiye verilen isimdir. Aydınlanma süresi çizgisel hız ile doğru orantılıdır. Bu doğrultuda çizgisel hız ekvatordan kutuplara doğru azalmaktadır. Buradan çıkarabiliriz ki aydınlanma en yavaş kutuplarda, en hızlı ise ekvatorda gerçekleşir. Gurup ve Tan süreleri de aynı şekildedir.
Gerçek ve Izdüşüm alanı farkları,
https://eodev.com/gorev/7667580
Kolay gelsin :))
Bsahiner