Cevap :
Merhaba.
İyilik eden iyilik bulur atasözü ile ilgili şu şekilde bir kompozisyon yazabiliriz.
"İyilik eden iyilik bulur." atasözü, iyilik yapan insanın da bir gün başka insanların yaptığı iyilikle karşılaşacağı anlamına gelir. İyilik karşılıklı bir davranıştır. Yani iyi insan, yaptığı iyiliğin karşılığında diğer insanlardan iyilik görür.
İyilik yapan insanın zihninde kötü düşünceler ve çıkarcılık bulunmaz. Bu da karşısındaki insanın ona karşı borçlu hissetmesini ve bir iyilik yapma ihtiyacı duymasını sağlar. Yani iyilik iyiliği doğurur. Bunu bir örnekle açıklayabilir ve daha iyi anlayabiliriz. Ayşe Hanım iyilik yapan bir insandır. Onun komşusu olan Hatice Hanım bir gün hastalanır. Hatice Hanım dul bir kadındır ve onun çocukları evde değildir. Ayşe Hanım onun kapısını çalar ve hasta olduğunu görür. Sonra ona bir çorba pişirir ve onunla sohbet eder. Neye ihtiyacı olduğunu sorar. İlaçlarının bittiğini öğrenir ve sağlık ocağından ilaçlarını alıp gelir. Hatice Hanım ertesi gün kendini daha iyi hissetmeye başlar. Zaman geçer ve Ayşe Hanım yaptığı iyiliği unutur. Bir gün Ayşe Hanım'ın eşi vefat eder. Ayşe Hanım yalnız kalır ve zor günler geçirir. Arkadaşa ihtiyaç duyar. Hatice Hanım onu yalnız bırakmaz. Çünkü onun kendisine yaptığı iyilikleri unutmamıştır.
İyilik yapmayı insanlarla sınırlandırmamak gerekir. İnsan sadece başka insanlara değil; doğaya ve diğer canlılara da iyilik yapmalıdır. İnsan hayvanları beslediğinde ve onları sevdiğinde hayvanlar onun en iyi arkadaşı olur ve onu korur.
İyilik yapmanın temelinde bencil olmamak ve dünyada yalnız yaşamadığını bilmek yatar. İyilik, çıkar elde etmek için yapılmaz. Başka insanlara yardım etmek için yapılır ve insan bu iyiliklerinin karşılığını er ya da geç alır.
İyi çalışmalar.