Cevap :

Egeli büyük ozan Homeros’un destanlarından İlyada bir olayın, Odysseia ise bir kişinin destanıdır. Bazı yorumcular ve bilginler, İlyada ve Odysseia’nın yapısal ve dilsel özellikleri arasındaki farklılıklardan dolayı bu eserlerin farklı yazarlara ait olduğunu düşünürler. Destanlar sözlü geleneğin ürünü oluşu, bu konuda kesin bir yargıya varılmasını güçleştirmektedir.

Fakat yorumcular şunu kesin olarak bilmektedirler ki; İlyada destanının Odysseia’dan daha önce yazılmış olduğunu. Bunu gösteren en büyük  bulgular;


1- Kullanılan dil, her iki destanın da  Miken uygarlığının çöküşünden ve Anadolu’da ilk İon Kentlerinin kurulduğu İÖ 1000’den çok  sonra yazıldığını göstermektedir. Odysseia’da değinilen Fenike ticareti de İÖ 900’den sonraya denk düşer. 
2- İlyada’da savaşan zırhlı piyade birlikleri, Yunan tarihine göre İÖ 8. yy oluşturulmuştur.
Ayrıca bazı kazı araştırmalarında bulunan resimlerle süslü vazolar, amforalar 8. yüzyılın sonundan kalmadır. Bu bilgilere dayanılarak her iki destanın da 8. yy ikinci yarısında oluşturulduğunu söylemek mümkündür.


Yazarların aynı olmasından ve konuların belli bir çevre etrafında toplanmasından dolayı destanlar bir aradaymış gibi değerlendirilir. Fakat Odysseia destanı bir destandan çok çağdaş bir romana, bir filme benzetirler. Gerçekten de konusuyla romanı, kurgusuyla filmi andırır bu destan. Odysseia’da anılar, öyküler, geriye dönüşler (film kültüründe flashback), yer ve zaman atlamalarıyla, olay içinde olayların anlatıldığı çağdaş bir roman kurgusu görülür. İlyada, gerçek bir destandır; büyük bir olayın ve o olaya karışmış pek çok kişinin insanüstü ilişkisini anlatır. Odysseia ise bir tek kişinin, Kral Odysseus’un öyküsüdür

yunanlıların destanıdır.