Cevap :

Yıllar önce yayımlanan ilk kitabım Edebiyatımızın Güleryüzü büyük bir ilgi görmüştü. Bu kitap defalarca basıldı. Demek ki böyle bir çalışmaya ihtiyaç varmış. Sonra Tahimizin Güleryüzü yayımlandı. O da benzer bir alakaya mazhar oldu, yakında yeni baskısı yapılacak. Şimdi de Mizahın İzahı Çağrı Yayınları’ndan okuyuculara ulaştı. Bu kitap da okurların ciddi bir ilgisiyle karşılaşıyor. Kitaplardaki yüzlerce nükte okunuyor, seviliyor. Demek ki, mizah kitaplarına hem ihtiyaç hem de talep var. El verir ki bu tür kitaplar, belden aşağı kötü esprilerle dolu olmasın ve güldürürken düşündürme fonksiyonlarına sahip olsun. Çünkü herkes nükte yapamaz. İnce nükteleri ancak büyük zekâ sahipleri yapabilir. Bizim büyük edebiyatçılarımız arasında bulunan Eşref, Neyzen Tevfik, Mehmet Âkif, Süleyman Nazif, Yahya Kemal, Ahmet Haşim ve Necip Fazıl aynı zamanda çok iyi birer nüktedandı. Demek ki, zekâ ile mizah duygusu arasında sıkı bir ilişki vardır.”

Medeniyet, kültür, edebiyat ve mizah arasındaki münasebetler üzerinde duran Yardım, Türkoloji öğrencilerinin şanslı olduklarını çünkü en çok okuyan ve kendisini yetiştiren öğrencilerin bu bölümden çıktığını söyledi.

Öğrenciler, yaklaşık bir saat devam eden sohbet toplantısının ardından, Mehmet Nuri Yardım’a başta Mizahın İzahı olmak üzere diğer kitaplarını imzalattılar. Topluluk, daha sonra toplu hâtıra fotoğrafları çektirdi. Yardım’ın konuşmasını, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman başta olmak üzere bazı öğretim üyeleri de takip ettiler. Nevbahar Edebiyat Grubu’nun, fakültelerine zaman zaman başka yazarları da dâvet edeceği öğrenildi.

 

Mehmet Nuri Yardım'ın "Edebiyatımızın Güleryüzü" kitabı, size şakalaşmadaki zarafet çizgisini gösteriyor. Küfrün ancak konuşmasını, yazmasını bilmeyenlerin aczi olduğunu ispatlıyor. Edebiyatın insanı nasıl eğittiğini, dilini, kalemini nasıl düzelttiğini gösteriyor. 
Doğan H��zlan
Binlerce nükteyi biraraya getiren bu ilgi çekici kitap, edebiyat tarihimizin az bilinen renkli bir cephesine ışık tutmaktadır. Nüktenin kabacasından en zekicesine kadar her çeşidinden örneklerin yer aldığı kitabın sayfaları arasında gezinirken bazen kahkahalar atıyorsunuz, bazen yüzünüz acılı bir tebessümle geriliyor.
Beşir Ayvazoğlu
"Edebiyatımızın Güleryüzü" bir zeka ve nükte hazinesi... Ne kadar nezih ve can alıcı bir hiciv ve mizah derlemesi. Candan kutlarım. Prof.Dr.Talat Sait Halman
Edebiyat dünyasının kronolojisi içerisinde Mevlana'dan günümüze bir nükte seli... Taşı gediğine koymak denirya hani; işte o türden anekdotlar... Hikâyeleri içerisinde her biri anlam kazanan nükteler ve şakalar. Edebiyat dünyamızın güler yüzünü öğrenmek isteyenlere... İskender Pala
Tebessüm uzmanı Mehmet Nuri Yardım, çok sayıda biyografi, otobiyografi ve anıyı tarayarak Mevlana'dan Çetin Altan'a Evliya Çelebi'den Nazım Hikmet'e edebiyatla ilgilenen ünlülerin nüktelerini şakalarını derlemiş: "Edebiyatımızın Güleryüzü"
Emre Aköz