Memettt
Cevaplandı

okyanus akıntılarıyla ilgili  bilgi , yani sıcak su kaynakları soğuk su kaynaklar nerden geliyor biraz bilgide yeter .

Cevap :

Okyanus akıntıları, hem denizler hem de karalar üzerinde havanın sıcaklığını etkilerler. İlk harekete geçtikleri denizlerin sıcaklıklarını ulaştıkları yerlere taşırlar. Bu nedenle, okyanus akıntıları sıcaklığın ekvatordan kutuplara doğru düzenli olarak azalmasını engellemektedir.

Ekvator çevresinden kutuplara doğru hareket eden sular sıcak okyanus akıntısı özelliği taşır ve geçtiği kıyılarda havanın ısınmasına yol açar. Gulf Stream, Brezilya, Alaska ve Kuro Şivo gibi okyanus akıntıları sıcak karakterlidir.

Kutuplardan ekvatora doğru hareket eden sular da, soğuk okyanus akıntısı özelliği taşır ve geçtiği kıyılarda havanın soğumasına yol açar. Labrador, Kanarya, Humbolt (Peru), Benguela, Kaliforniya ve Oya Şivo gibi okyanus akıntıları da soğuk karakterlidir.

Okyanus akıntıları, eş sıcaklık (izoterm) eğrilerinin denizler üzerinde sapmaya uğramasına yol açar. Soğuk okyanus akıntıları izoterm eğrilerini ekvatora doğru yaklaştırırken, sıcak okyanus akıntıları bu eğrilerin kutuplara doğru yaklaşmasını sağlar. 60° kuzey enleminin ocak ayı sıcaklık ortalaması -16 °C iken, aynı enlemdeki Batı Avrupa kıyılarının ortalama sıcaklığı + 2, + 3 °C’dir. Bu durum, Gulf Stream sıcak okyanus akıntısından kaynaklanır. Batı Avrupa kıyıları ile aynı enleme sahip Kuzey Amerika kıyılarının ocak ayı ortalama sıcaklığı, Labrador soğuk okyanus akıntısının etkisiyle – 20 “C’ye kadar düşmektedir.

Okyanus akıntılarının, balıkçılık üzerinde de önemli etkileri vardır. Çünkü, sıcak ve soğuk akıntıların karşılaştıkları yerlerde bol miktarda oksijen, yosun ve plankton bulunur. İngiltere, Norveç ve Japonya bu gibi yerlerden yararlanan ülkelerin başında gelir.

Denize baktığımız, tekneyle açıldığımız veya yüzdüğümüz zaman suyun bir yüzeyi olduğunu biliriz. Ancak; okyanusların ortalama derinliği 5.000 metre civarındadır ve en derin okyanus çukuru 11.000 metreye ulaşır.

 

Everest Tepesi, bu dip derinlikten daha kısadır (iki kilometreden daha fazla). Okyanusun üst birkaç metresi, tropikal bölgelerde 26 santigrat derece sıcaklığında olabilir. Isıyı, gün boyunca güneş ışığından alır ve geceleri atmosferi ısıtırlar. Okyanusun bu katmanı,

 

atmosferin tamamından daha fazla ısı içerir

 

Dünya'nın beş Okyanusu

 

  Büyük Okyanus

 

  Atlas Okyanusu

 




Hint Okyanusu

 

  Güney Okyanusu

 

  Arktik Okyanusu