Cevap :
ANITIM: 87 OĞUZ Milli Çocuk Romanı, NİMET ve RAKIM (ÇALAPALA), İkbal Kütüphanesi, Hüseyin, İstanbul Türkiye Matbaası,1933, 128 s. (24 tam sayfa resim bir sayfa Gazi portresi fotoğrafı) “Çocuk dostu Selim Sırrı Beyefendiye ithaf edilir.” Cümlesi üçüncü sayfadadır.
Cumhuriyet’in onuncu yıl dönümünde basılan çocuk kitabındaki desen tarzındaki orijinal resimlerin çizeni de belirtilmemiş. Kitabın yüzde yirmisinin resimli olması günümüz çocuk edebiyatı ilkelerine uygun. Dili sade. İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dayanışması temasını işleyen eserde milli değerler aşılanmaya çalışılır. Marş, okul şarkısı ve şiirlere yer verilir. Cumhuriyet kuşaklarının yetişmesiyle ilgili bir eserdir. Okuldaki eğitim uygulamalı olmalı. Geziler, yarışmalar, etkinlikler düzenlenmeli: Taksim Cumhuriyet Anıtı, Sultanahmet Meydanı ve Göksu gezileri düzenlenir. Görerek öğrenirler. Tramvay, yayan ve vapurla yolculuk ederler.
KİŞİLER:
OĞUZ:Yaramaz ama zeki. Okulu çok sever. Bütünlemeye bile kalmaz.Kısa pantolonu üç yamalı. Siyah ceketi solmuş, kısalmıştı.
HAMDİ: Babası.Yaşlı ve fakir. Okumadığına pişman.
HANİFE HANIM: Annesi. Oğuz’dan memnun.
NEZİHE ÖĞRETMEN: Titiz, eşitlikçi, bilgili.
SELİM: Mavi gözlü, ürkek, bakımlı, taralı kumral saçlı, un tüccarının çocuğu.
GÜL: Sarı saçlı.
CEMİLE: Sinirli öğrenci.