Cevap :

Mevsim değişikliklerine (ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış) yol açan neden, Dünya’nın dönme ekseninin eğik olmasıdır. Dünya’nın dönme ekseni, Kuzey ve Güney Kutup noktalarından geçtiği varsayılan düşsel çizgidir. Dönme ekseni ile Dünya’nın Güneş’in çevresinde izlediği yörünge düzlemi arasındaki açı dik (90°) değil, 66 derece 33 saniyedir (66° 33′); yani Dünya’nın dönme ekseni ile düşey doğrultu arasında 23 derece 27 dakikalık (23° 27′) bir açı vardır. Bu yüzden Dünya Güneş’in çevresinde dolanırken Kuzey Kutbu önce Güneş’e doğru, sonra da ters yöne yatar. Bu değişme mevsimleri doğurur.

sabah gazetes 21.12.2010

Dünya, 21 Aralık gündönümünün 456 yıl sonra Ay tutulmasıyla aynı güne denk gelişine şahit oluyor. Ay, bu "tarihi tesadüf" boyunca bakır kırmızısı rengini alacak. Tutulma, TSİ 09.41'de başladı ve bir saat sürdü.

Her gün birbirinden farklı olsa da bugünü diğerlerinden farklı kılan çok önemli bir özellik daha var. 21 Aralık, Kuzey Yarımküre için en uzun gecenin yaşandığı gün. Bugün güneş ışınları Kuzey Yarımküre'ye en eğik açılarla gelecek.

Kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık'ta gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. Bu tarihten itibaren gündüzler uzamaya, geceler kısalmaya başlar.