Cevap :

İlk yerli uydu Göktürk-2'nin en önemli amacı güvenlik. Artık Kandil ve sınırlar görüntülenebiliyor. Çin'den fırlatılan ilk yerli Uydu Göktürk-2 ile Türkiye'nin sınırları ve Kandil görüntülenebiliyor. Dünyanın her noktasını görüntüleme kapasitesine sahip uydu, teröre büyük darbe vuracak. Güvenliğin yanı sıra yer ve doğal kaynakların bulunmasında yardımcı olacak. Ayrıca çevrenin korunması, şehir planlama, doğal afetlerin gözlemlenmesi ve yönetilmesi gibi görevler yürütecek. Türkiye yüksek çözünürlüklü isteyen ülkelere milyon dolarlar karşılığında satabilecek.

Göktürk 2'den sonra sırada yeni hedefler var. Yeni hedef ise büyüleyici: 2023'e kadar 17 uyduyu uzaya göndermek ve fırlatma merkezi inşa etmek. Radar uydusu,  2023 kadar 17 uydunun uzaya fırlatılması ve 10 yıl içinde Türkiye'ye uydu fırlatma merkezi inşa edilmesi listenin başında.

Türkiye'nin ilk yerli küp uydusu 'İTÜpSAT1'i hayata geçiren projenin başında yer alan ve en başından beri Göktürk 2 projesinde izleyici olarak görev yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan BUGÜN'e konuştu. Prof. Dr. Aslan, milli yer gözlem uydusu Göktürk 2'nin hikayesini, Türkiye'nin uzay yolculuğu hakkında bilinmeyenleri şöyle anlattı.

Bu proje kapsamında üretilmiş ve yörüngesine yerleştirilmiş olan GÖKTÜRK-2 Uydusu, TÜBİTAK kaynaklarıyla gerçekleştirilen ilk Milli yer gözlem uydusudur.

GÖKTÜRK-2 projesine ait Proje Destekleme Sözleşmesi; Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı ve TÜBİTAK UZAY-TUSAŞ İş Ortaklığı arasında 13 Nisan 2007 tarihinde imzalanmış ve 01 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Tedarik Makamı Milli Savunma Bakanlığı tarafından proje, TUSAŞ - TÜBİTAK UZAY İş Ortaklığı sorumluluğuna verilmiştir. Göktürk-2 uydusu 18 Aralık 2012 tarihinde saat 18:13'te fırlatılmış ve ilk sinyal saat 19:39'da Norveç Tromso Yer İstasyonu'nda alınmıştır.  Erken devreye alma faaliyetleri başarı ile devam etmekte olup, uydunun dünyanın farklı bölgelerinden çektiği görüntüler yer istasyonlarına indirilmeye başlanmıştır.

GÖKTÜRK-2 Projesi kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkan ve kabiliyetlerle karşılanması hedeflenmiştir. Gelinen durum itibariyle bu hedeflere ulaşılmış; alanında uzman insan gücü yetişmiş,  uydu ve ekipman seviyesi tasarım, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test altyapı ve kabiliyetleri kazanılmıştır.