Cevap :

eğer çalışma kitabı ödeviyse ödev vaktinden bakabilirsin

 

Değerlerimiz - misafirperverlik-



Biz biz yapan birçok özelliğimiz vardır. Diğer toplumlardan ayırır bizi bu özelliklerimiz. Her zaman yabancıları şaşırtır ve hayran bırakırlar.

Bu özelliklerimizden birisi de misafirperverliktirMisafirlik bizim için çok önemlidir. Misafir kendi ikametgahı dışında bir yerde kısa süreliğine kalan kişiye denir. Yani misafir kendi evinden uzaktadır. Ailesinden uzaktır. Memleket hasreti ile yanmaktadır. Merak ve endişe içindedir. Böyle bir durumda ne kadar rahat ve huzurlu olabileceğinizi düşünün. Herkoşulda evden uzak olmak o diyarda yabancı olmak demetir.

Ama bizim toplumumuzda misafir kendisini hiç bir zaman yabancı hissetmez. Çünkü misafir ağırlamak bir şereftir. bir onurdur. Herkesin sahip olamayacağı bir şandır. Bu sebepten Türk Milleti her zaman misafirini en iyi şekilde ağırlamıştır. Ona evinin en güzel odasını ayırır. En iyi yemekleri yapar. En ufak bir ihtiyacını giderir. Misafiri el üsünde tutar. Kendiailesinden asla ayırmaz, hatta daha iyisini yapar onun için.

Kültürümüze baktığımız zaman misafirlikle ilgili bir çok atasözü, deyim, gelenek vb. özellikleri görebiliriz.

1)"Misafir Odası": Mutlaka her evin bir odası gelecek misafirler için ayrılır. oda en güzel şekilde düzenlenir. Misafir dışında kimse giremez o odaya.

2)"Tanrı Misafiri": Gelen kişinin kim olduğu önemli değildir. Çünkü o Allah tarafından gönderilmiş bir misafirdir. misafire hizmet Allah'a hizmettir. misafir asla geri çevrilmez.

3)"Misafir Bereketi İle Gelir": Misafir sıkıntı getirmez. Misafir ev halkını zor duruma sokmaz. Çünkü o kendi bereketi ile gelir.

ve bir sürü geleneğimiz.............

Peki Şimdi? 

Bu güzel özelliğimizi hala koruyabiliyor muyuz? Yoksa İş stresi içinde bunları unuttuk mu?

Misafir geldiği zaman seviniyor muyuz? Yoksa bir an önce gitmesi için dua mı ediyoruz?