Cevap :
Küresel ısınma dünyayı tehdit ediyor
Dünyadaki her on buzuldan sekizine ev sahipliği yapan Peru, küresel ısınmanın sonuçlarını somut olarak yaşıyor. And dağlarının eteklerinde serin nehirlerle sulanan patates tarlaları için artık taşıma su kullanılıyor, çünkü buzullar küçülüyor. İngiliz bilim adamları ise, küresel ısınmayı durdurmak için tek yolun alternatif enerjilere yönelmek olduğunu belirtiyorlar.
Peru'nun dağlarından yüzyıllardır doğal yaşam kendi ritmini sağlamıştı. Yazın buzullar üzerindeki karlar erir, kanyonları serin sularla doldurur, kışın buzullar yeniden karlarla kaplanırdı. And dağlarının eteklerine akan nehirler patates ve buğday tarlalarını sular, bölgenin elektrik ihtiyacını karşılardı.
Ancak şimdi, And dağlarının tepesindeki yüzlerce buzul küçülüyor ve bilim adamları tek nedenin küresel ısınma olduğunu belirtiyorlar. Son 30 yılda Peru buzullarının dörtte biri, yaklaşık 3 bin kilometrekare yok oldu.
Peru'nun Rio Santa bölgesinde buzulların erimesinin somut sonuçlarını görmek mümkün. Artık elektrik için bölgedeki nehirden başka bir kaynak aranıyor, tarlaları sulamak için taşıma su kullanılıyor. Bu arada, eriyen buzulların ortaya çıkardığı çığ tehlikesi de söz konusu.
Dünyadaki her on buzuldan birine ev sahipliği yapan Peru, küresel ısınmanın sonuçlarını yaşıyor bilim adamları buranın dünyanın termometresi olduğunu ve ısıdaki en ufak değişikliklere bile tepki gösterdiğini söylüyorlar.
Bolivya ve Peru'daki buzulları beş yıl boyunca inceleyen Fransız bilim adamı Bernard Pouyaud, 'İnsanoğlu sermayeden yemeye başladı' diyor ve gelecek yüzyılda dünyanın ısısının 3-5 derece artacağını ve Peru buzullarının yok olacağını söylüyor..