Cevap :

Duygularımızı anlatan ( sevinmek,üzülmek,neşelenmek,şaşırmak vb.) sözcüklere duygusal ifadeler denir.  Gerçekleştirilemeyecek,imkansız ifadelere abartılı ifadeler denir. Okuduklarımızda ya da dinlediklerimizde  abartılı ifadelere rastlarız. Abartılı ifadeler ; Dikkat çekmek,meraklandırmak veya gülmek için kullanılır. Duygusal Sözcükler/İfadeler : Duygularımızı anlatan ( sevinmek,üzülmek,neşelenmek,şaşırmak vb.) sözcüklere duygusal ifadeler denir. Örnekler:
1. Yavrum ,canım benim, bir daha benden habersiz bir yere gitme! Seni çok merak ettim.
2. Zavallı kaplumbağaya çok acıdım.
3. Evren ablasının düğününde çok heyecanlıydı. Ablasının mutluluğu onu çok sevindirmişti. Sevincinden yerinde duramıyordu.

  Herhangi bir olayıveya durumu olduğundan daha büyük veya daha küçük gibi anlatan ifadelere, abartılı ifadeler diyoruz. Bir durumun beğendiğimiz yönlerini abartarak, beğenimizi vurgulamış oluruz. Hoşumuza gitmeyen bir oluşumu abartarak, beğenmeme derecemizi artırmış oluruz.   Örnek: Annesini yanında göremeyince gözleri doldu. Postacı mektubu getirince havalara zıpladı. O kadar çok yedim ki neredeyse patlayacağım. Bin kere söyledim yanımdan ayrılma diye. Çocuk  arkadaşları çağırınca jet gibi yerinden fırladı Öğretmen neden ödevini yapmadığını sorunca çok utandı.   Aşağıdaki ifadeleri duygu veya abartı olarak ayırıp cümlelerin başlarına “D veya A” koyunuz.   (…) Korkudan gözleri fal taşı gibi açıldı. (…) Sevincinden ağzı bir karış açık kaldı. (…) Korkudan ödü patladı. (…) Onu görünce dünyalar benim olmuştu. (…) Taşınan arkadaşını çok özlüyordu. (…) Dedesi ölünce çok üzülmüştü. (…) Yazılıdan pekiyi alınca mutlu olurum. (…) Performans ödevi  yetişmediği için telaşlandı. (…) Karnemi görünce ne kadar sevindiğimi bilemezsin.                            (…) Kardeşim oyuncak alınmadığı için kıyameti kopardı.                                 (…) Öyle zayıflamış ki bir deri bir kemik kalmış. (…) Salon kapısından dev gibi bir adam girdi.      (…) Öğretmen ödevini yapmayan öğrencilere çok kızdı.                                                 (…) Gökten yumruktan büyük dolu yağdı. (…) Trendeki ablasına el sallarken gözleri yaşardı. (…) Gök gürültüsünden çok korkarım. (…) Sınava girmeden önce çok heyecanlanıyorum. (…) Bizim apartmana taşınmanıza çok sevindim. (…) On saattir seni bekliyorum. (…) Sinemada gülmekten öldük. (…) Bir haftadır gece gündüz ders çalıştı. (…) Dünya kadar işim var., Mutfakta dağ gibi bulaşık birikmiş. (…) Zavallı kuş yuvasından düşmüş. (…) Evin geçimini üstlenince dünyanın yükünü omuzlarında hissetti. (…) Bu işi bitirene kadar canım çıktı. (…) Ben onlara dünyanın kaç bucak olduğunu gösteririm. (…) Kedi ile köpek evin içinde kardeş gibi yaşıyorlarmış. (…) Kaplumbağa yarışta tavşanı geçer. (…) Onu destekleyen dağ gibi babası var. (…) Kazandım, sonunda başardım! (…) Harika bir hediye almışsın! (…) Benim canım yavrum! (…) Dünya kadar ödevim var. (…) Çocuk ateşler içinde yanıyor. (…) Sana yüz defa söyledim, ellerini yıkamadan sofraya oturma diye. (…) Ah, keşke şimdi yanımda olsaydı! (…) Seninle gurur duyuyorum! (…) Doğum gününde dağ kadar pasta yaptırmış. (…) Canım anneciğim, doğum günümde bana çok güzel bir sürpriz yaptı.  

✮Selam

Duygusal ifade nedir ?

  • •Sevinç korku heyecan merak beğeni acıma çaresizlik pişmanlık özlem kıskançlık gibi duygularımızı anlattığımız cümlelere duygusal ifade denir.

Örnek verelim:

⚛ Söylediği sözler içini sızlatıyor.

⚛ Yaşasın teyzemlere gidiyoruz

⚛ Seni burda gördüğümü hiç düşünmedim

Abartılı ifadeler nedir?

  • Bir durumu bir olayı düşünceyi duyguyu olduğundan az veya fazla gösteren cümlelere abartılı ifade denir.

Örnek verelim:

⚛Dünya kadar ödevim var

⚛Annem çok güzel yemek yapar parmaklarını yersin.

⚛Bin kere söyledim.

#Nisα

  • (;