Cevap :
Tarihi olaylar pozitif bilimler gibi deney ve gözleme dayanmaz. Bu nedenle objektiflikte zorlanılmaktadır. Bir tarihi olayı değerlendirirken öncelikle yaşandığı dönem göz Önüne alınmalıdır. Örneğin İstanbul'u Fatih Sultan Mehmet neden karadan ve denizden kuşattı da uçaklarla bombalamadı diyemeyiz.
Yine tarihi olayın yaşandığı dönemin sosyo-kültürel özellikleri de gözönüne alınmalıdır. Örneğin; Osmanlı'nın kuruluşunda atlı göçebe toplumdan hemen tam teşekküllü devlet geleneği beklenemezdi.
Ekonomik şartlar devletlerin kurulmasında toplumların gelişmesinde son derece önemlidir. Örneğin Milli Mücadele yılları yokluk yıllarıdır. Buna rağmen Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde büyük mücadele verilmiştir. Biz bugün Kurtuluş Savaşı'nda neden kağnılar kullanıldı, motorlu araçlar alınmadı, dersek doğru bir değerlendirme olmaz.
Coğrafya ve coğrafi şartlar da tarihi olaylarda önemlidir. Bir olayın yaşanması için coğrafi mekânın olmasıgerekir. Ayrıca gerek savaşlar gerekse diğer etkinliklerde coğrafi konum ve şartlar elverişli olmalıdır.
Osmanlı Beyliği'nin kısa sürede büyümesinin bir nedeni de gerek siyasi coğrafyasının gerekse beşeri coğrafyasının uygun olmasıdır.
arkeolojik bulgulara gerçeklik paylarına dikkat edilir hatırladığım kadarı ile