Cevap :
Sindirim sistemimizi oluşturan yapı ve organlar ile görevleri aşağıdaki gibidir:
Ağız: besinlerin fiziksel sindiriminin başladığı ağızda besinler dil ve dişler yardımıyla çiğnenir. Tükürük sıvısıyla karıştırılarak ıslatılır. Tükürük sıvısı tükürük bezleri tarafından üretilir. Tükürük besinin yutulmasını kolaylaştırır. Tükürük sıvısındaki bir enzimle karbonhidratların kimyasal sindirimi başlar.
Yutak: Ağız boşluğu yutak ile hem yemek borusuna hem de soluk borusuna açılır. Yutak yutkunma sırasında soluk borusunu kapatır. Besinlerin yemek borusuna iletilmesini sağlar.
Yemek borusu: Yemek borusunun yapısındaki kaslar kasılıp gevşeyerek besinlerin mideye iletilmesini sağlar.
Mide: Besinler midede mide kaslarının hareketiyle fiziksel olarak sindirilirken bir taraftan da midenin ürettiği salgılar bu karışıma eklenir. Proteinlerin sindirimi midede başlar. Mide salgılarındaki asit ve enzimler proteinlerin kimyasal sindirimlerinde görevlidir.
İnce Bağırsak: Sindirim sisteminin en uzun bölümü olan ince bağırsak sindirim için hem ince bağırsak hem de kanallarla buraya dökülen karaciğer ve pankreas salgılarını kullanır. Yağların kimyasal sindirimi ince bağırsakta başlar. Yağ, protein ve karbonhidratların sindirimi burada tamamlanır. Sindirimi tamamlanmış bu besinler ince bağırsaklardan emilir ve kana geçer.
Kalın Bağırsak: Kalın bağırsakta sindirim olmaz. Sindirilmemiş besinlerde kalan su ve mineraller emilerek kana geçer. Böylece sindirim atıkları posa haline getirilip anüse iletilir.
Anüs: Kalın bağırsağın son kısmıdır. Besin maddelerinin sindirilmeyen bölümü anüsten atılır.
Sindirime yardımcı organlar
Karaciğer: Safra adındaki salgıyı üretir. Bu salgının içindeki tuzlar yağların fiziksel olarak parçalanmasını sağlar. Safra, safra kesesinde depolanır ve bir kanal ile ince bağırsağa gönderilir.
Pankreas: Pankreas öz suyunu salgılar. Bunun içinde yağ, karbonhidrat ve proteinleri sindiren enzimler vardır. Bir kanal ile ince bağırsağa gönderilir.
AĞIZ: Besinlerin fiziksel sindirimi çiğneme ile başlar. Karbonhidratların kimyasal sindirimi tükürük içerisinde bulunan enzimler sayesinde gerçekleşir.
YUTAK: Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar.
YEMEK BORUSU: Besinleri yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye iletir.
MİDE: Besinlerin fiziksel sindirimi midenin kasılıp gevşeme hareketi ile devam eder. Kimyasal sindirim ise mide öz suyu içinde bulunan mide asidi ve enzimler tarafından gerçekleştirilir . Böylece , besinler parçalanarak küçük moleküller hâline getirilmiş olur. Proteinlerinkimyasal sindirimi midede başlar .
İNCE BAĞIRSAK: İnce bağırsak, sindirim sistemimizin en uzun bölümüdür. Yağlarınkimyasal sindirimi burada başlar. Karbonhidratların ve proteinlerinsindirimi tamamlanır. Besinler ince
bağırsakta kana geçebilecek kadar küçük moleküllere parçalanır. Bu moleküller ince bağırsaktan emilim ile kana geçer.İnce bağırsaklarda yer alan villus adı verilen yapılar, besinlerin emilim ile kana geçmesini sağlar.
KALIN BAĞIRSAK: Besinler içerisinde kalan su ve mineraller kalın bağırsakta emilir. Atık maddeler ise sindirim sisteminin son bölümü olan anüse gönderilir.
ANÜS: Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümü, anüs yoluyla atık