Cevap :

Polar ve apolar madde demekle, maddeyi oluşturan kimyasal bağların polar mı, apolar mı olduğunu anlarız. Bağların polar ya da apolar olması da elektronegatiflik ile ilgili bir durumdur. Bir bağın polaritesi, o bağın dipol momentinin hesaplanmasıyla bulunur. Dipol moment vektörel bir büyüklüktür. Yük ile yük dağılımı mesafesinin (kısmi pozitif atomdan, kısmi negatif atoma doğru yönelmiş vektörel bir uzunluk düşünün) çarpımı ile elde edilir. Bir molekülün dipol momenti, o molekül içindeki bağların tek tek dipol momentlerinin vektörel toplamı ile bulunur. Eğer bu vektörel toplam sıfır ise, “madde apolardır” deriz. Aksi takdirde madde polardır. Örneğin HF arasındaki bağa bir bakalım. F ile H arasındaki elektronegatiflik farkı 4.0-2.1 = 1.9 bulunur. Yani HF polardır deriz. CH arasındaki bağı incelersek elektronegativite farkını 2.5 - 2.1 = 0.4 buluruz. Bu da CH bağının az da olsa polar olduğunu gösterir. 



Örneğin HCN molekülüne bir bakalım. H ― C ― N doğrusaldır. H ve C arasındaki elektronegatiflik farkı 0,4 tür ve yönü hidrojenden karbona (azotun bulunduğu yöne) doğrudur. C ile N arasındaki elektronegativite doğrultusu ve yönü de azota doğrudur. Böylece HCN arasındaki dipol moment sıfırdan farklı bir değerdedir. Başka bir deyişle, HCN polardır. CO2 ye bakacak olursak, CO nun polar olduğunu görürüz. Aynı doğrultuda ve büyüklükte ama ters yönlü bir CO bağı daha olduğundan, toplam dipol moment sıfır olur. Bu yüzden CO2 apolardır



işini görür inş

Aysea

http://www.kimyaegitimi.org/sites/default/files/kimya_egitimi_ogrenci_deneyleri/cozuculer_ve_ozellikleri.pdf Linkte ayrıntılı açıklamalar var, umarım işine yarar.