Cevap :
Bağışıklık sisteminde bir tür bozukluk sonucu oluşur. Kanda bazı hormonların artması, tiroid bezinin daha fazla çalışmasını tetikler. Sonuçta tiroid hormonu normalden çok daha fazla salgılanır olur.
Çarpıntılar, ter basmalar vesaire gibi etkiler bu hastalığın en belirgin özelliklerindir. Gözlerde de bazı kişilerde gayet belirgin bir dışa doğru büyümüş bir görünüm sağlar. Tecrübeli bir doktor, hastanın bir iki şikâyetinden, bakışlarından, hâl ve hareketinden hastalığı teşhis edebilir. Elbette tahlil isteyecektir.
Normalde tuzlarımız iyotludur. Yemeklerini çok fazla tuzlu yiyenlerde iyot yüzünden zehirli guatr hastalığı baş gösterebilmektedir. Tiroid salgılanmasını arttıran çinko mineralini ihtiva eden badem gibi kuruyemişleri fazla sıklıkta yeme alışkanlığının da aynı kişide olduğunu düşünürsek, meselâ abimin bu hastalığa yakalanması kaçınılmaz bir şeydi.
Bu çeşit tiroid rahatsızlığına yakalanmadaki en büyük faktör kalıtımsal yani ırsi olarak bünyenin yatkınlığıdır. Sonra büyük üzüntüler, devamlı ve sık sık maruz kalınan şok gibi ani endişeler, dertler ikinci planda hastalığın sebebidir.
Boğazdaki tiroid bezinin normalden az çalışması insanı şişmanlatıyor.. normalden fazla çalışması ise kilo kaybettiriyor. Bünyede fazla tiroid hormonu olması zehirli guatr sebebidir. Hatta bazı diyet uzmanları bunu guatr sorunu olmayan ve çok şişman kişilerde bile kullanıyorlar. Şöyle ki: Tiroid bezlerinin fonksiyonlarını düzenleyen, hızlandıran, kuvvetleştiren yiyecekleri öneriyorlar. Tiroid bezleri ne kadar hızlı – aktif olursa, insanın kilo vermesi o kadar kolaylaşıyor.
Tiroid bezesinin gereğinden daha fazla hormon salgıladığı tiroid hastalığı türüne türüne hipertiroidizm (toksik guatr, zehirli guatr) denir. Zehirli guatr, nodüllü veya nodülsüz olabilir.