Cevap :

Ekonomi

Kocaeli Türkiye’nin en hızlı gelişen, sanayileşen bir ilidir. Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en büyük sanayi merkezidir. Gayri safi hâsılasında sanayi sektörünün payı % 70’i aşmıştır. Bilhassa imalat sanayi büyük ölçüde gelişmiştir.

Tarım: Kocaeli’nin iklimi ve toprağı tarıma çok müsaittir. Fakat tarım alanları oldukça azdır, 113,000 hektar olup 100 bin hektara doğru azalmakta, tarıma elverişli arazide sanayi tesisleri yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri buğday, yulaf, mısır, ayçiçeği, şekerpancarı, tütün ve ketendir. İzmit Körfezinin çevresi sebze ekimine çok müsaittir. Senede 100 bin tona yakın sebze yetiştirilir. Domates, lahana, ıspanak, bakla, kereviz ve enginar en çok yetişen sebzelerdir. Kocaeli’nde meyvecilikte çok önemlidir. Başta elma olmak üzere kiraz, vişne, erik, şeftali, fındık, üzüm ve dut çok yetişir. Pişmaniyesi, kirazı ve fındığı, İzmit çene suyu meşhurdur.

Pişmaniyesi dünyaca ünlüdür. Un, şeker ve yağdan yapılır. Keten helvası gibi tel tel olur. Yarımca ve Darıca’nın kirazı tatlı, sulu ve al renkli olup büyük tanelidir. Değirmendere’nin fındığı meşhurdur.

bir kocaelili olarak söylüyorum nüfusu son zamanlarda sanyiiden dolayı kalabalıklaşmıştır.ve sanayiiden dolayı ekonomide yükselmeye devam eden bir şehirdir.