Cevap :
Merhaba,
Mustafa Kemal Atatürk her zaman sanata ve sanatçıya çok büyük önem vermiştir. Kendisi de çocuk yaşlarından beri sanata merak salmış ve bu konuda çalışmalar yapmıştır. Şiir ve edebiyat en sevdiği sanat dallarındandır. Bunların yanı sıra; tiyatro, edebiyat, heykel, mimari, resim, müzik gibi sanatın bütün dallarıyla ilgi göstermiş, bu konuda da her türlü desteği sağlamıştır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün sanat ile ilgili söylediği bazı sözleri yazalım.
⇒ "Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir."
⇒ "Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki, o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur."
⇒ "Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti’nin tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir."
⇒ "Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz. Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazsınız."
⇒ "Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra, alnında ışığı ilk duyan insandır."
⇒ "Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz."
⇒ "Bir milletin sanat yeteneği, güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür."
⇒ "Güzel sanatların hepsinde, ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Bu yapılmaktadır. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk Musikisidir. Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir."
⇒ "Güzel sanatlara da alakanızı yeniden canlandırmak isterim. Ankara’da bir konservatuar ve Temsil Akademisi kurulmakta olmasını zikretmek, benim için bir hazdır. Güzel sanatların her şubesi için Kamutay’ın göstereceği alaka ve emek, milletin insani ve medeni hayatı ve çalışkanlık veriminin artması için çok etkilidir."
İyi dersler!
Cevap:
Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felâkete mahkûmdur,
Açıklama: öğretmenler en çok bu sözü derslerde kullanıyor