Yazıma giriş yapmadan önce aslında bu ” nasıl hazırlanır ” kısmı değişebiliyor. Yani kimi hocalar vardır belirli kıstaslara dikkat eder, şunlar şunlar olmalı der, kimileri ise diğer hocanın istediği şeyleri pek önemsemez. Buradan konu ile ilgili kısa bir örnek vermek gerekirken ;
İlk dönem aldığımız Mekanik Lab. dersinde yaptığımız çoğu deney sonrasında grafikler çizilmesi ve bu grafiklerin eğimlerinin bizlere neler verebileceğini öğrendik. Asıl konumuz bu değil, neyse devam edelim. Grafikleri milimetrik kağıt üzerine çizerken x eksenine istenilen değerleri yerleştiriyorduk. Ardından da y eksenine istenilen değerleri.
Bu dönem alığımız Elektrik Lab. dersinde ise işler tamamen farklılaştı. Dersi faklı bir hocadan almaya başladık. 2.Dönemin ilk dersinde bize tablo verdi ve bunun grafiğini çizmemizi istedi. Tamam buraya kadar her şey normal … Ardından hoca çizdiğimiz grafiklere teker teker baktı. Baktığı her kağıdın x eksenine yanlış deyip çizdi.
Sonrasında bize neden yanlış olduğunu açıkladı. Meğersem x ve y eksenindeki sayılar orantılı olcakmış. Eeee, biz de öyle yapıyoruz zaten. Yok, bilgisayar excel de çizdiğinde yuvarlıyormuş, bizim de yuvarlamamız gerekiyormuş. Tamam daha doğru sonuçlar elde etmek için böyle yapılması gerekiyor ama bu kadar da ince eleyip sık dokumanın da pek anlamı yok gibi …
Neyse asıl konumuza gelelim. ” Deney Raporu Nasıl Hazırlanır ” kısmına Deney raporu genel manada aşağıdaki gibi hazırlanır. Ben bu hazırlanma aşamasını 5 ana başlık altında toplamak istiyorum …