Cevap :
Değerli arkadaşlar,davranış biçimleri ve buna bağlı olarak insan iletişimleri çok önemli bir konu.Çünkü yakınlarımız arasında,diyalog kurduğumuz diğer insanlar arasında davranış biçimleri çok etkilidir.İletişim,tüm canlılar,insanlar arasında yaratılıştan itibaren süren bir olgudur.Davranışların temelinde iletişim vardır.Toplumun her biriminde gereklidir.
Davranış biçimleri derken,insanlarla iletişim kurarken takındığımız tavır,onları dinlemek,ilgilenmek,yüzümüzde oluşan ifadeler etken.İnsanlar arasındaki en büyük problem,iletişimsizlikten kaynaklanır.Eşler arasında bile iletişimsizlikten dolayı,bir çok sorun çözülememektedir.Çünkü artık insanlar konuşmaktan kaçınıyorlar.Oysa ki konuşa konuşa anlaşmak çareler bulmak için en başta gelen faktördür.
Örneğin:Bir arkadaşınızla bir yerde oturdunuz,oturma esnasında hep sustunuz,o güne özel değil,bunu hep yapıyorsanız,hep karşınızdaki kişi sohbete renk katmak istiyor,hep o konuşuyor ,siz ya susuyorsunuz veya hep kendi sorunlarınızdan sözediyorsunuz.Bir dahaki sefere o arkadaşınız sizinle bir şeyler paylaşır mı,veya size bakış açısı nasıl olur?Ailenize,diğer insanlara da aynı tutum içindeyseniz,sorun sizde demektir.
Çok iyi bir insan olabilirsiniz,merhamet dolu olabilirsiniz,yüreğiniz tertemiz olabilir.Fakat,insanlarla aranızda hala sorunlar yaşıyorsanız,onlar tarafından anlaşılmadığınızı düşünüyorsanız,bunun nedeni kendinizi ifade edemiyor olmanızdan kaynaklanıyor olabilir.Çünkü ifade,tavır,yerine göre tebessüm,içtenlik,tatlı bir dil çok etkili olacaktır.İletişimin temelinde ,anlaşılmamaktan şikayetlerin temelinde bu etkenler çok önemlidir.Yerine ve ortamına uygun davranmak diyebiliriz.
İletişim kavramının farklı alanlarda birbirinden farklı anlamlarda kullanılmasına ilişkin yapılan bir araştırmada, 15 ayrı anlamda kullanıldığı belirlenmekle birlikte iletişim sözünün konumuz bağlamında ilk çağrışımı, insanlar arasında duygu, düşünce ve bilgilerin her türlü yolla başkalarına bildirimi olmaktadır.Tüm yaşamı boyunca, psikolojik olarak insanın, varlığını bildirmek ve varlığının farkındalığının kendisine bildirilmesi ihtiyacı vardır.Bu ihtiyaç içindeki insan, sözlü veya sözsüz çeşitli iletişim yollarına kaçınılmaz olarak başvurur. Her türlü iletişim insanın psikolojik gereksinmelerinin sonucudur. Kendisini tanıması, tanıtması ve dönüt alarak kendini değerlendirmesinde bu iletişim süreçleri önemli rol oynar. Kişiler arası iletişimle ilgili olarak yapılan tanımların buluştuğu nokta bu iletişimin psikolojik nitelikli bir bilgi alışverişi olduğu yolundadır(Capelle 1987). Evrim merdiveninin en üst basamağını işgal eden, en evrimli hayvan olarak tanıdığımız insan jest ve mimikleri en iyi kullanan, gelişmiş refleks ve içgüdülerinin yanında dili de içine alan çok karmaşık öğrenilmiş davranışlarla iletişim yapan yegane varlıktır.Ancak düşünürken, konuşurken, yazarken, dinlerken sürekli olarak, sembollerden oluşan dili kullanmaktayız.