Cevap :
1- Ergenlik Döneminde Görülen Değişiklikler :
Ergenlik dönemi insanlarda yaklaşık 12 – 21 yaşları arasında görülen bir dönemdir. Bu dönemde ergenlik özelliklerinin başlamasında çevresel, kalıtsal, ruhsal faktörler önemli yer tutar. Bu nedenle her bireyin ergenliğe giriş zamanı ve bu dönemde yaşadığı değişiklikler aynı olmayabilir. Ergenliğe geçişte vücutta meydana gelen değişiklikler bedensel ve ruhsal değişikliklerdir. Bu dönemde bedensel değişikliklerden utanılmamalıdır.
Ergenlik döneminde görülen bedensel ve ruhsal değişikliklerden dolayı sorun yaşamamak için çevredeki insanlarla iletişim kurmak gerekir. Ergenlik döneminde yalnız kalma, arkadaş grubuna katılma, başkalarından farklı olma gibi duygular nedeniyle başkalarının fikirlerine daha fazla önem verilir. Bu da yanlış arkadaşlıklar kurulmasına ve zararlı alışkanlıklar kazanılmasına yol açar. Bundan korunmak için arkadaşlık seçimi iyi yapılmalı ve yetenekler geliştirilerek zararlı alışkanlıklardan korunulmalıdır. (Bu dönemde hobiler ö plana çıkartılmalıdır).
a) Ergenlik Döneminde Görülen Bedensel Değişiklikler :
Kız ve Erkeklerde Görülen Ortak Değişiklikler :
1- Boy uzaması.
2- Kilo artışı.
3- Vücutta kıllanma (koltuk altı ve cinsel bölgede).
4- Deride yağlanma.
5- Sivilce çıkması.
6- Ter salgısının artması.
7- Kasların gelişmesi.
Kızlarda Görülen Değişiklikler :
1- Dişi üreme organlarının olgunlaşması.
2- Yumurta oluşumu.
3- Adet görme (Regl).
4- Göğüslerin belirginleşmesi.
Erkeklerde Görülen Değişiklikler :
1- Erkek üreme organlarının olgunlaşması.
2- Sperm oluşumu.
3- Ses kalınlaşası.
4- Sakal ve bıyık çıkması.
bedensel; kızlarda adet olumu erkeklerde ses kalınlaşması , koltuk altında ve diğer bölgede kıl oluşumu terleme sivilce çıkması kalçaların genişlemesi
ruhsal; aileden uzaklaşma ayrı eve çıkma isteği içine kapanma