Cevap :

Karbonhidratlar birinci dereceden enerji verici olarak kullanılırlar. Karbonhidratlar en çok Ekmekmakarnafasulyepatateskepekpirinç,tahıl ve hububat içinde bulunurlar. Karbohidratlar > yağlar > proteinlerdir. Karbonhidratlar vucütta en çok bulunan üçüncü besin maddesidir. Açlık anında ilk tüketilen besin maddesidir. Yapıtaşları glikozdur. Depo şekli hayvanlarda glikojen bitkilerde ise nişasta şeklindedir. Kimyasal sindirimi ağızda başlar. DNARNA ve ATP'nin yapısına katılır

 kısacası

KARBONHİDRATLAR

      Gün boyunca yaptığımız işler, yaşamamızı sürdürmek, tüm faaliyetleri yerine getirmek için gerekli olan enerjiyi karbonhidratlardan alırız. Karbonhidratlar aynı zamanda vücudumuzun asıl enerji kaynağıdır. Bunlar vücudumuzda kısa sürede enerjiye dönüşür.

    Karbonhidratların bolca bulunduğu besinler:                                                                                           Buğday, mısır, pirinç, arpa, yulaf, patates, şeker ve şekerli maddelerde bolca bulunur. Bal, süt ve meyve çeşitlerinde de karbonhidrat açısında zengindir.

   YAĞLAR:

         Vücudumuzun gereksinim duyduğu enerjiyi ilk önce karbonhidratlardan sağlarız. Ama fazla enerji gerektiren işler yaptığımızda karbonhidratlardan aldığımız enerji yetersiz kalır. Uzun süre aç kaldığımızda da enerjimiz azalır. Bu gibi durumlarda gereksinim duyduğumuz enerjiyi diğer bir enerji kaynağı olan yağlardan sağlarız.

Yağ bakımında zengin bitkisel besinler: Zeytin, ayçiçeği, mısır, yer fıstığı, susam,soya bitkileri, ceviz, badem, fındık ve kabak çekirdeği.

Yağ bakımında zengin hayvansal besinler: Balık, süt, peynir, tereyağı, kaymak, et ve et ürünleri.

Gereksinim duyduğumuzdan fazla karbonhidrat ve  yağlı besinleri tüketirsek bu besinlerdeki yağı vücudumuz depo eder ve şişmanlığa sebep olur.