Cevap :
Rüzgar hareket eden Hava molekülleridir. Rüzgara neyin sebep olduğunu açıklayan temelde iki kavram vardır hava ve hava basıncı.
Hava Azot (%78 oranında) oksijen(%21 ) Su buharı ve az miktarda diğer Elementlerin moleküllerini içerir. Bütün bu hava molekülleri birbirleriyle ve yeryüzündeki cisimlerle çarpışırlar ve çok çabuk bir şekilde hareket ederler.
Hava Basıncı bu Moleküllerin belli bir alana uyguladıkları kuvvet miktarıdır. Genel olarak daha fazla hava molekülünün daha fazla hava Basıncına sebep olduğu söylenebilir. Rüzgar sonuçta Basınçkaynaklı kuvvet tarafından yönlendirilir.
Fırtına sistemleri ve düzensiz güneş ısıtmaları sebebiyle hava basıncında oluşan değişiklikler yatay alanda hava moleküllerini yüksek basınçlı bölgeden düşük basınçlı bölgeye doğru harekete zorlar.
Hava durumu haritalarında yüksek ve düşük basınç çizgilerinin geniş bir alana yayılması hoş bir melteme karşılık gelir. Bu rüzgarın oluşmasını sağlayan basınç değişimi açık hava Basıncının yaklaşık %1’ i kadardır. Fırtınalı günlerdeki rüzgarlar ise daha büyük ve daha yoğun gösterilen farklı basınçtaki çizgilerin hayata yansıyan halidir.
Dünyanın kaydedilmiş en yüksek rüzgar hız değeri Amerikada 1934 Nisanında gerçekleşmiştir. Rüzgarın o zamanki hızının Saatte 372 km ye ulaştığı kayıtlarda geçmektedir.
Kuzey yarımkürede kış yaşanırken batıdan gelen kuvvetli rüzgarların kuzey yarımkürede oluşturdukları etki sonucuyla dünyanın yüzeyinde meydana gelen sürtünme sonucu dünyanın dönüşhızı az ama ölçülebilecek kadar değişmektedir
ANEMOMETRE
Anemometre yelölçer demektir.
Rüzgarın hızını ölçen alete Anemometre denir. Rüzgar hızının doğrudan doğruya ölçülmesi pratik olmayıp, meydana getirdiği fiziki etkiden faydalanılarak ölçülür. Hızın, basınçta meydana getirdiği değişiklik, Sıcak cisimlerin Hava akımı içerisinde soğuması, hız ve Basınç değişmesinden ses hızının değişmesi bu fiziki etkilerden bazılarıdır. Ancak, genel olarak anemometreler Havanın sürükleme etkisinden faydalanılarak yapılmışlardır.