Cevap :

Merhaba!

Atom zaman içinde değişik şekillerde tanımlanmaya ve açıklanmaya çalışıldı. Günümüzde modern atom teorisini kullanmaktayız. Bununla birlikte de atomun kuantum modeli geliştirilmiştir. Şimdi bu model ile ilgili terimleri açıklayalım:


Pauli ilkesi: Bu ilkeye göre bir orbital en fazla iki elektron alabilir. Bu elektronların kuantum sayılarından en az biri farklı olmalıdır. Yani bir atomda tüm kuantum sayıları aynı olan iki farklı elektron bulunamaz.


Aufbau Kuralı: Almanca kökenli bu sözcük “inşa etmek” anlamına gelmektedir. Bu kurala göre; elektronlar çekirdeğe en yakın orbitalden yani en düşük enerjili orbitalden başlanarak yerleştirilir. Orbital doldukça bir üst enerji düzeyine geçilir.


Hund kuralı: Eş enerjili orbitallere elektronlar önce teker teker yerleştirilir. Bütün orbitallerde birer elektron dolduktan sonra ikincileri yerleştirilmeye başlanır. Bu kurala hund kuralı denir.


Cevap:

  Bu ilkeler atomların elektron dizilimleri ile ilgili ilkelerdir. Bu ilkeleri anlayabilmek için öncelikle elektronlarla ilgili bazı bilgilerimizi tazeleyelim.

 Bir atomun çekirdeğin etrafında elektronlar bulunmaktadır. Elektronlar baş ya da ana kuantum sayısı dediğimiz belli enerji seviyelerine sahiptir. Bu enerji seviyelerinde orbitaller bulunur. Her orbitalde ise elektronlar yer almaktadır.

Pauli, Aufbau ve Hund ilkesi bu elektronların dizilimi ile ilgili kurallar içeren ilkelerdir.  

 Pauli İlkesi: Dışarlama ilkesi olarak da bilinir. Bu ilkeye göre; bir orbitalde maksimum iki elektron yer alır ve bu elektronların kuantum sayıları birbirinden farklıdır. Bu elektronların yörüngesel hareketleri de aynı olamaz.  

 Aufbau İlkesi: Bu ilkeye göre; bir atomda elektronlar orbitallere yerleşirken en düşük enerji seviyelerinden başlarlar ve artan enerji sırasına göre yerleşirler.

 Hund İlkesi: Bu ilkeye göre de elektronlar eş enerjili orbitallere birer birer yerleşirler.