Cevap :

Mert13

NÜFUS YOĞUNLUKLARI

1.Aritmetiksel Nüfus Yoğunluğu: Nüfusun yüzölçümüne bölünmesiyle elde edilen yoğunluktur. Yüz ölçüm ne kadar küçük olursa ve nüfusta fazla olursa Aritmetik nüfus yoğunluğu artar. Marmara bölgesinde km2 ye 240 kişi Doğu Anadolu bölgesinde 33 kişidir. 90 nüfus sayımlarına göre Türkiye’nin tarımsal nüfus yoğunluğu 73 kişidir.

İstanbul’da 1280 kişidir

Aritmetik Nüfus Yoğunluğu= Nüfus/ Yüzölçümü

2.Tarımsal Nüfus Yoğunluğu: Tarımla uğraşan nüfusun tarım alanlarına bölünmesiyle bulunur. Yer şekillerinin engebeli olduğu yerlerde tarım alanları dar olduğundan tarımsal nüfus yoğunluğu fazladır. Türkiye’de Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinde fazla iken İç Anadolu’da azdır. 90 sayımlarına göre Tarımsal nüfus yoğunluğu 103 kişidir.

Tarımsal Nüfus Yoğunluğu= Tarımla Uğraşan Nüfus/Tarım Alanlarının Yüz ölçümü

3.Fizyolojik Nüfus Yoğunluğu: Toplan nüfusun tarım alanlarına bölünmesiyle bulunur. Tarım alanlarının dar olduğu Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’da fazla olan fizyolojik nüfus yoğunluğu, tarım alanları geniş olan ancak sık nüfuslu yerlerde de fazladır. İzmir ve Bursa da olduğu gibi 90 sayımlarına göre 235 kişidir.

Fizyolojik yoğunluk= Nüfus/Tarım Alanlarının Yüzölçümü

 

Sitemizde yer alan tüm içerikler telif hakları kapsamında koruma altındadır. İçeriklerimizin, aktif link verilmeden her türlü web ortamında paylaşılması kesinlikle yasaktır. Hali hazırda yasaya aykırı davrananlara bu durumun tespiti halinde ihtar e-postası gönderilecek, 3 gün içerisinde ilgili platformdan içeriklerimizi kaldırmayanlar hakkında "Fikir ve Sanat Eserlerinin Korunması Hakkında Kanun" uyarınca yasal işlem başlatılacaktır.



Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km2 olarak gösterilir.


Aritmetik Nüfus Yoğunluğu
Bir ülke veya bölgedeki toplam nüfusun, o ülke veya bölgenin yüzölçümüne bölünmesiyle elde edilen sayıya, aritmetik nüfus yoğunluğu denir.


Türkiye’nin yüzölçümü (izdüşüm alanı olarak) 779.452 km2, toplam nüfusu da 62.865.574 (1997) dir. Buna göre, Türkiye’nin aritmetik nüfus yoğunluğu, 1997 yılına göre yaklaşık olarak 81′dir. Ancak, bu yoğunluk çok kaba olarak nüfusun dağılışını gösterir ve sadece ülkelerin nüfus yoğunluklarını kıyaslamak için kullanılır. Oysa il ve ilçelerin nüfusları ve yüzölçümleri dikkate alınarak yapılan aritmetik yoğunluk, gerçeğe daha yakın rakamlar vermektedir.


Tarımsal Nüfus Yoğunluğu
Bir ülkede veya herhangi bir sahada, tarım ve hayvancılıkla geçinen nüfusun, tarımsal alana bölünmesiyle elde edilen nüfus yoğunluğuna tarımsal nüfus yoğunluğu denir. Bu yöntem, aritmetik nüfus yoğunluğuna göre, daha gerçekçidir.

Türkiye’de tarımsal nüfus yoğunluğu bölge ve iller arasında farklılık gösterir. Bunda yerşekillerinin dağlık ve ovalık olmasıyla, tarımda çalışan nüfusun miktarı etkili olmaktadır.


Genel olarak, tarımsal nüfus yoğunluğu, dağlık alanlarımızda fazla, geniş tarımsal ovalarımızda ise düşüktür.