Cevap :

baliklar eşeyli ürer ve doğuğ büyür

Yumurtlama


Alabalıklar genelde kış sonu yaz başı döneminde yumurtlar. Yöremizde Hurman Çayı'nda doğal yetişen kırmızı benekli alabalık türü Kasım - Mart döneminde yumurtlamaktadır. Yetişme havuzlarımızdaki gökkuşağı alabalığı ise Ocak - Mayıs döneminde yumurtlamaktadır. Ancak bunun istisnaları da vardır, zaten alabalığın yaptığı her işin istisnası vardır. 

Kışa doğru bırakılan yumurtalardan çıkan yavrular baharda bırakılan yumurtalardan çıkacak olan yavrulardan daha büyük olacaktır ki alabalık yetiştiricileri için bu önemli bir planlama konusu olmaktadır. 

Doğal sularlarda yumurtlayan alabalıkların yumurtaları genellikle daha küçüktür. Suyun berrak, serin ve kirlenmemeiş kısmına yumurtaları bırakırlar. Erkek ve dişi alabalıklar mümkün olduğunca derelerde uygun derinlikteki ve büyüklükteki çakılların bulunduğu yerlerde buluşurlar. Akarsu yatağının eğimi, derinliği ve suyun hızı bazı belirli koşulları karşılaması gerekir. Dere yatağının uygun yerlerine bırakılan yumurtaların oksijen ihtiyacı karşılanması, yumurtaların havasız kalma tehlikesinden uzak tutulmaısı gerekir. Alabalık çiftleri üreme için biraraya geleceklerinde dişi alabalıklar yumurtlamak için çakıllar arassında uygun bir cep hazırlar. Yumurtlamadan önce dişi alabalıklar bu cepleri hazırlamak için kuvvetli kuyrukları çakılları yanlara doğru savurur. 

Alabalık yumurtaları akarsu yatağının beş on santim altına, çakılların arasına yarı gömülü vaziyette bırakılır. Yumurtalarından çıkan yavrular ilk anda çakıllar arasındaki boşluklarda yaşarlar, buradan pek çıkmazlar. Taki midelerinde protein depolanan keseler tükenene kadar. Bu besin yüklü keseler bitince yavru alabalıkları çakılların arasında çıkıp gerçek dünya ile yüzleşirler.