Cevap :
Kötülük, özgürlüğün bir türevidir. Eğer kötülük, acı, mutsuzluk, olumsuzluk vb. hiç olmasaydı, muhtemelen herkes aynı hayatı, aynı şekilde, aynı tercihlerle yaşarlardı. Kavranması kolay olsun diye dini terminolojiden bir örnek verirsek; melekler için irade, yani özgürlük diye bir şey yoktur. Dolayısıyla yap denileni yapan emir erleridirler. Onlar için kendileri için çizilmiş sınırların dışına çıkmak ontolojik olarak, (doğaları gereği) imkansızdır ve onlar için kötülük yoktur.
Eğer onlara irade verilmiş olsaydı durum başka olurdu.
İnsan ise özgürlüğe mahkumdur. Tercih yapmak, seçmek, aklını kullanmak ve ona göre yol almak durumundadır. Bu tercihlerde, ilkesel davranabilir, aklını kullanabilir, iyiye yönelebilir. Fakat bu daha çok çaba harcaması anlamına gelebileceğinden, birçok insan, ilkesel davranmak yerine çıkarına yönelir ve kötü bir eylemi uygulamaya geçirir.
Bu nedenle "kötülük neden var?" sorusu, "özgürlük neden var?" sorusuyla doğrudan ilgilidir. Özgürlüğün neden var olduğu sorusu da, insanın neden var olduğu sorunsalıyla ilgilidir. Son tahlilde özgür bir insan var olduğu için kötülük vardır denilebilir.