Cevap :
Bilimcilik ve deneycilik Gibi Fikir akımlarına püskürtülen teşkil eden pozitivizmEklendi sadece 5 duyuya Hitab eden, Physical, Maddi dünyanıngerçeklerini TEK GERÇEK Kabil eden BIRDünyagörüşüdür. Dinsel kavramları,teolojiyi ve metafiziği reddeder . Ayşe Akima GÖRE human;olgular arasında var Olan değişmez İlişkileri ya da
Doğalyasaları bulmalıdır. Ayşe anlayışın Kurucusu ve TemsilcisiAuguste Comte 'dur. İnsan for bilgide Önemli'de olanın yalnızca olguları
araştırmakoldugunu savunan akımdır. Olgularladesteklenen ya da olgularla ilgili verilere Dayanan bilginin tek SağlamBilgi Turu oldugu görüşüdür. Genel çizgileriyle pozitivizm, Deney konusu edilebilecek olgularla ilgili, Yani tr
Genis anlamıyla Bilimsel bilginin SağlamBilgi oldugunu vurgular. Bunun dışında, olguların çoğu Mantık ve Matematik Gibi Bilgi türlerinin varlığını Kabil Eder, AMA bunların içeriksiz oldugunu İleri sürerler.Pozitivistlerin, en püskürtülen ÖZELLİĞİ imkb geleneksel felsefe görüşlerini, Olumsuz BIR anlam yüküyle"metafizik" olarak niteleyerek karsı çıkmasıdır. Comte, alan met Yana "metafizik" nitelemesi İnsanlığın geride bıraktığı BIR aşamayla ilgili, gerçekliğini yitirmiş, yerini pozitif bilimlere bırakmış BIR Bilgi türünü çağrıştırır. Comte'a GÖRE insanlık tarihinin three aşamalı Zihinsel gelişiminde ona Asama BIR öncekine GÖRE DAHA İleri ve gelişmiştir. İnsanlık başlangıçta açıklamaların
Doğaötesi göçlere GÖRE yapıldığı dinsel BIR aşamadır. metafizik izleyen aşamada açıklamalar gen olgulardan Keep bazi kavramlara dayandırılır. ÜÇÜNCÜ, aşamada imkb, Cep telefonları Doğru bilginin gerektirdiği Gibi, açıklamak istedikleri olguları gen met olgulardan elde ettikleri verilere dayandırmayı öğrenirler; işte bu sonuncusu pozitif aşamadır. Comte met Süreci BIR İNSANINçocukluktanyetişkinliği GeCIS aşamalarına benzetir. Comte'a GÖRE Bilim olgulara dayanmalıdır. İnsan kafasının soyutlanmalarından doğmuş Olan metafizik, Deney ve bundan ötürü de Bilgi alanımızın dışındadır, nesnelerin kendilikleri de bilinemez.
Pozitivizm, olguculuk iki felsefi düşünceye verilen addır. Her iki düşüncenin de teoloji ve metafizik içermeyen, sadece fiziksel veya maddi dünyanın gerçeklerine dayanan bilim anlayışı vardır.
Felsefede olgularla desteklenen ya da olgularla ilgili verilere dayanan bilginin tek sağlam bilgi türü olduğu görüşü Genel çizgileriyle Olguculuk, deney konusu edilebilecek olgularla ilgili, yani en geniş anlamıyla bilimsel bilginin sağlam bilgi olduğunu vurgular. pozitivizm terimini ilk kullanan Saint Simon(Sen Simon)dur Bu felsefeyi geliştirip sistemleştiren temsilcisi August Comte(Ogüst Komt) Fransız devriminden sonra oluşan toplumsal karmaşayı yeni bir toplumsal düzenleme ve reformla ortadan kaldırmayı isteyen bir fransız düşünür…Comte, sebep ve sonuçları gözetlenmesi gerektiğini savunmuştur. Comte,"Tarihi Toplumsal Evre" anlayışını "Üç Hal Kanunu" ile açıklar.
Teolojik evre:fenomenlerin tanrısal ya da manevi nedenlerle açıklandığı evre insanların her şeyi din ile açıkladığı bu dönem ortaçağa kadar uzanır.
Metafizik evre:olayların oluşunun soyut kuvvetlerle açıklandığı dönem toplumsal olayların özgürlük eşitlik gibi soyut kavramlarla açıklanması 1789 a kadar sürmüştür.
Pozitif evre:bu evrede insan sadece gözlemlenebilir olana yönelir.yalnızca olaylar arasındaki yasalar ya da değişmez bağlantılar incelenir. Ona göre bu evre insan düşüncesinin ve gelişiminin en yüksek basamağıdır.Comte bu süreci bir insanın çocukluktan yetişkinliğe geçiş aşamalarına benzetir.*comte“pozitivizm niçinlerle uğraşmaz ama nasılları iyi bilir” ilkesini koyar.
Olguculuk tarihsel olarak, Avrupa'da Aydınlanma'nın ve yeniçağ bilimlerindeki önemli gelişmelerin bir sonucudur.A.comte’nin asıl amacı,toplum olaylarını bilimsel yönetmelerle inceleyerek topluma yeni bir şekil,yeni bir yön vermektir. Bunun için sosyolojiyi bilim olarak kurmuştur. Sosyolojiye fizik ve matematiğin yöntemlerini uygulamaya çalışmıştır. Bu bakımdan pozitivizm, deneyci felsefenin bir türüdür. Comte, fiziğin yöntemi ile olgular dünyasının doğru olarak bilmenin mümkün olduğuna inanır.Olguların bilgisi olayların özünü ve gerçek nedenini vermez.Ama olayları idare eden kanunları verir.Bu kanunlarla,gelecek hakkında öngörüde bulunuruz.