Cevap :
Dumlupınar ilçesi, Ege Bölgesi'nin doğusunda, Kütahya ilinin güney doğu bölümünde yer alır. Kütahya-Uşak-İzmir karayolu ile Afyon-Uşak-İzmir demiryolu üzerinde bir platoda kurulmuştur. Denizden yüksekliği 1222 m.'dir. Yüzölçümü 305 km. karedir.
İç Batı Anadolu eşiğinde yer alan Dumlupınar'ın, iklimi geçiş iklimi karakteri gösterir. Yazları serin ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. (özellikle kar) Gece ile gündüz arasındaki ısı farkı oldukça fazladır.
2. Tarihçe :
Bir Selçuklu Yerleşimi olan Dumlupınar'ın daha öncelerine ilişkin bilgimiz bulunmamaktadır.
Sultan Alaeddin Keykubat zamanında Kütahya ve çevresinin Türklerin egemenliğine girmesini izleyen yıllarda bu yöreye yoğun bir Türkmen yerleşmesi olmuştur. Dumlupınar'ın oluşumu bu Türkmen göçüne bağlıdır.
Dumlupınar'ın adı, bugünkü Merkez Camii bitişiğinde olan bir pınarın suyunun soğuk olması nedeniyle, eskiden beri halk arasında "Dondupınar" olarak söylenen sözün zamanla değişerek "Dumlupınar" adını almasından kaynaklandığı sanılmaktadır.
Ulusal Kurtuluş savaşımızın en büyük Zaferiyle sonuçlanan Başkomutan Meydan Savaşı (Dumlupınar Meydan Muharebeleri)'nin ev sahipliğini yapan bu ilçemiz sık sık düşman işgaline uğramış ve büyük yıkımlar yaşamıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulmasına temel olan ve sonucu tüm dünyada yankılar uyandıran bu büyük zafer Dumlupınar adını ölümsüzleştirmiş, Dünya tarihine taşımıştır.
T.B.M.M. Orduları Başkomutanı Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat komuta ettiği Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922'de Afyon Kocatepeden Dumlupınar'da sonuçlanmıştır.
30 Ağustos 1922'de 61. Tümen tarafından kurtarılan Dumlupınar'da Mustafa Kemal aynı gece konaklamış, Mustafa Kemal'in daha sonra karargah olarak kullandığı bu ev, bugün Anıt ev olarak Restore ettirilmiştir. Ayrıca Dumlupınar'da şehit olan 137.000 Askerimiz anısına 1992 yılında şehitlik yaptırılmış ve ilçe Anıtlarla donatılmıştır.
Kurtuluş savaşımızın kesin sonucu olan, Başkomutanlık Meydan Savaşının cereyan ettiği sahada, Atatürk’ün savaşı bizzat yönettiği Dumlupınar Savaş Tepede, 1964 yılında, Mimar Levent Aksüt ve Mimar Yaşar Marulyalı tarafından müsabaka kazanarak inşa edilmiştir. 26 Ağustos 1922 de Kurtuluş savaşımızın kesin sonucunun alındığı bu yerde Atatürk "Hiç şüphe yok ki yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli burada atıldı, sonsuza dek sürecek hayatına burada imkân veridi. Bundan sonra iktisat sahasında başarı gerekmektedir. Safsata ve hurafeler kafadan çıkarılmalı, gelişmeyi engellemek isteyenler bertaraf edilmelidir. Ey yükselen yeni nesil, Cumhuriyeti biz kurduk onu siz devam ettireceksiniz" demiştir.
Bundan 1964 yılında Dumlupınar Zafer Tepe'de inşa edilen bu anıt, kurtuluş savaşımızın etaplarını sembolize eder, Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başlayıp 26 Ağustos 1922 de sonuçlanan ve bu süre içinde içte ve dışta karşılaşılan engelleri ters üçgenler, aynı yönde ve gittikçe yükselen üçgenler milli irade ve beraberlik ile zaferi simgeler.