Cevap :

Anlatım aslında hazırlık aşamasında şekillenir. Biz anlatım öncesinde önce konuyu seçer, bir amaç belirler, ihtiyacımız olan konuda bilgi toplar, bu bilgileri değerlendirir, anlatım yöntemini belirler ve dipnot ya da kaynakça hazırlarız. Bu adımları teker teker incelersek:


- Konu seçimi: Yazının temelini oluşturur. Yazar bilgi birikimi ve okurunun ilgisini göz önünde bulundurarak üzerine duygu ve düşüncelerini anlatmak istediği bir konuyu seçer.


- Amacın belirlenmesi: Yazar konuyu belirledi, tamam, ama yazıyı neden yazacak? Konu vasıtasıyla okura bir mesaj iletilir, bu mesaj da bu aşamada belirlenir.


- Bilgi toplama: kişinin kendi bilgi birikimi her zaman yeterli gelmeyebilir. Bu durumda yazar araştırma yapar; okuma, özet çıkarma, not alma ve alıntılama yöntemlerinden faydalanır. Bu aşamaya “kaynak araştırması” ya da “kaynak taraması” da denir.


- Toplanılan bilginin değerlendirilmesi: Yazar her okuduğunu ya da her hoşuna gideni yazısına dahil edemez. Bu sebeple biriktirdiklerini önce bir elemesi, elinde kalanları da düzenleyip kullanım sırasına sokması gerekir.


- Yöntemin belirlenmesi: Farklı konularda farklı anlatım yöntemlerine başvurulur. Yazar açıklama, kanıtlama, öyküleme, betimleme, tanımlama, karşılaştırma, örneklendirme, sayısal verilerden yararlanma gibi yöntemlere başvurabilir.


- Dipnot ve kaynakça hazırlanması: Tüm malzemeler düzenlenip bir bütün haline getirildikten sonra metinde geçen alıntılara birtakım ekleme ve açıklamalar (dipnot) ile eser hırsızlığı yapmamak için yararlanılan kaynaklarla ilgili gerekli bilgilerin bulunduğu kaynakçalar oluşturulur.