Cevap :
Sağırlık : işitme yeteneğinin az ya da çok yitirümesidir. Kulak yolunun kirle nip tıkanması gibi basit bir nedenden Heri gelebileceği gibi, bazen çok karmaşık nedenlerle de ortaya çıkabilir. Bu durumda, temel nedenler kulak yangısı, otoskleroz, damar bozuklukları, beslen me bozuklukları (azot eksikliği, şeker hastalığı), bulaşıcı hastalıklar (tifo, fren gi), zehirlenme, kafatası veya ses trav ması (örneğin kazancılarda görülen has talık), ya da sinirsel bir hastalık olabi lir.
Kulak yangısı : işitme organının yangılanmasıdır. Bu hastalığa streptokok, pnömokokgibi çeşitli bakteriler yolaçabilir. Genellikle bir burun ya da boğaz yangılanması sonucunda veya grip, kı zamık, kızıl gibi hastalıklar sırasında or taya çıkar. Dikkati çeken ilk belirtiler kulak ağrılarıdır. Bazen de bir irin akın tısı göze çarpabilir. Bu durumda, he men bir uzman doktora başvurmak ge rekir. Çünkü, süreğenleşme tehlikesinin dışında, daha başka birçok tehlikeler söz konusu olabilir, yavaş yavaş sağır laşma, mastoidit, menenjit, kulaktan yayılan genel hastalık durumu bu tehli kelerden bazılarıdır.
Mastoid yangısı: özellikle süt bebekle rinde, ivegen bir kulak yangısının baş langıcından iki ya da üç hafta sonra or taya çıkan sürekli irin dkıntısıyla kendi ni gösteren bir hastalık durumudur. Mastoidit de denir. Delme işlemi uygu lansa bile, ateş düşmez ve mastoid çı kıntısı üzerinde bir ağrı belirir. Bu has talık sinüslerde tromboza, ivegen bir menenjite ya da beyin Apselerine yolaçması nedeniyle çok ciddî bir hastalıktır. Antibiyotik tedavisi olumlu sonuç ve rir.
Baş dönmesi : Uzayın üç boyutundan biri içinde yer değiştirme duyumları ola rak tanımlanabilir. Krizlerle ortaya çıkar ve travma izleri, beyin uru, plaklı skleroz, damar sertliği, zehirlenme kökenli (alkol ya da tütünden ileri gelebilir) sinir yangısı, hatta basitçe bir kulak yangısı gibi çok çeşitli nedenlerden ileri gelebi lir. Yalnız başına veya kulak uğultusuyla sağırlıkla, mide bulantılarıylaya da kus malarla birlikte görülen baş dönmesi daima çok ciddiye alınmalıdır. Bu du rumlar kulak burun boğaz uzmanının derinlemesine bir muayenesini gerekti rir.
KULAK ÇINLAMASI (TİNNİTUS) BAŞ DÖNMESİ (VERTİGO) KULAK NEZLESİ ORTA KULAK İLTİHABI KULAK KİRİ (BUŞON) MENİERE HASTALIĞI DIŞ KULAK İLTİHABI