Cevap :

Gizzem

13 Nisan 1914’te İstanbul’da doğdu. 14 Kasım 1950’de yine İstanbul’da yaşamını yitirdi. Cumhurbaşkanlığı Armoni Orkestrası şefi Veli Kanık'ın oğlu. Galatasaray Lisesi'nde başladığı eğitimini, babasının tayini nedeniyle Ankara'da tamamladı. 1933'te Ankara Gazi Lisesi'nden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne devam etti. Bitirmeden ayrıldı. 1936'da Ankara'da PTT Genel Müdürlüğü'nde çalıştı. 1945'te Milli Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosu'na girdi. 1947'de bu görevden ayrılıp yaşamını yazarlık ve çevirmenlikle kazanmaya başladı. Mehmet Ali Aybar'ın çıkardığı "Hür" ve "Zincirli Hürriyet"gazetelerinde eleştiriler, 1948'de Ulus gazetesinde "Yolcu Notları" başlığıyla yazılar yazdı. 1 Ocak 1949’da yayınlamaya başladığı "Yaprak" dergisini 15 Haziran 1950’ye değin 28 sayı çıkardı. Ankara’da belediyenin açtığı bir çukura düşüp yaralandı. 4 gün sonra İstanbul'da bir dostunun evinde rahatsızlandı. Kaldırıldığı Cerrahpaşa Hastanesi'nde beyin kanaması sonucu yaşamını yitirdi. Rumelihisarı'ndaki Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi. 1 Şubat 1951'de anısına tek sayfalık "Son Yaprak" isimli bir degi çıkarıldı. 

İlk şiirleri 1936'da Varlık dergisinde yayınlandı. Aruzu çok iyi bilen, hece şiirinin özelliklerini kavramış, çocukluk anılarını, aşk, özlem temalarını, uç bir duyarlılığa götüren genç bir şair olarak tanındı. AhmetMuhip Dıranas, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Fransız simgeci şairlerden izler taşıyan ölçü ve uyağın çok iyi kullanıldığı, müzik öğelerinin belirgin olduğu şiirler yazdı. Asıl ününü çocukluk arkadaşları Oktay Rifat veMelih Cevdet Anday'la birlikte 1941'de yayınladıkları "Garip" isimli kitabın adını taşıyan şiir akımını başlatarak kazandı. Garip'in Orhan Veli'nin yazdığı önsözünde, "hece ölçüsü ve uyağın şiiri yozlaştırdığı" savunuluyor, "şiirin insanın beş duyusuna değil, beynine seslenen bir söz sanatı olduğu" belirtiliyordu. "Şiire, egemen sınıfların beğenilerinin sonucu yerleşen kalıplaşmış öğeler kaldırılmalı, şairaneliğe son verilmeli ve şiir toplumun çoğunluğuna seslenmeliydi. Bu amaç da ancak yeni yollar ve yeni araçlarla gerçekleştirilebilirdi." Orhan Veli ve arkadaşlarının Türk edebiyatında "Birinci Yeni" diye de adlandırılan bu çıkışları, şiirdeki sözcük hiyerarşisini ve parıltılı sözcüklerin egemenliğini yıktı. Sokaktaki insanı ön plana çıkardı, biçim şiirin kalıbıyken kendisi haline geldi. Yaprak dergisi döneminde şiirde yeni eğilimler içine giren Orhan Veli, şaşırtıcılıktan, yadırgatıcılıktan uzaklaşırken, duygular, yaşama sevinci, gündelik yaşamın ve sokaktaki insanların sorunlarına ağırlık vermeye başladı. Durmadan araştırmalar yaparak, yeni denemelerle şiirini sürekli ileri götürmeye çalıştı. Moliere, Gogol, Sartre gibi yazarlardan çeviriler yaptı, eleştiri ve öyküler yazdı. Nasrettin Hoca fıkralarını şiirleştirip "Nasrettin Hoca Hikayeleri" kitabında topladı.


ESERLERİ 

ŞİİR: 
Garip 1941 
Garip (1945, kendi şiirleriyle yeniden düzenledi) 
Vazgeçemediğim 1945 
Destan Gibi 1946 
Yenisi 1947 
Karşı 1949 
Nasrettin Hoca Hikayeleri 1949 
Bütün Şiirleri 1951 


http://www.edebiyatogretmeni.net/orhan_veli_kanik.htm sayfasından alıntı

  • 1914 yılında İstanbul'da hayata gözlerini açan yazar Orhan Veli Kanık, Türk edebiyatının önemli isimleri arasında yer almaktadır. Yazar, 14 Kasım 1950 tarihinde beyin kanaması sebebiyle vefat etmiştir.
  • Ankara Gazi Lisesini 1932 yılında tamamlayan Kanık, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Felsefe eğitimini yarım bırakmıştır.
  • Yazar, 1947 senesinde Yaprak dergisini çıkarmaya başlamıştır.  15 Haziran 1950 yılına dek toplam 28 sayı çıkarmıştır. 
  • Garipçilik ( Birinci Yeni ) akımının kurucusudur.
  • Halk dilinde, yalın bir ifade tarzıyla manzumeler kaleme almıştır.
  • Şiirlerinde ölçü kullanmamış, serbest şekilde yazmıştır.  
  • Yapmacıklıktan uzak bir tarza sahip olan yazar son derece yalın bir dil kullanmıştır.
  • Şiirlerinde her çeşit konuya yer verir ve halk deyişlerinden faydalanır

Orhan Veli Kanık'ın eserleri şu şekildedir;

Garip (Oktay Rıfat ve Melih Cevdetle birlikte, 1941), Garip (sadece kendi şiirleriyle, genişletilmiş), Vazgeçemediğim (1945), Destan Gibi (1946), Yenisi (1947), Karşı (1949) yer almaktadır.

#team1

Orhan Veli Kanık'ın şiirine  

https://eodev.com/gorev/5565839 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başarılar diliyorum.

İyi dersler.