Cevaplandı

genetik hastalıkların teşhis ve tedavisinde yararlanılan bilimsel ve teknolojik gelişmeler nelerdir ?
 

Cevap :

Genetik hastalıkların teşhis ve tedavisinde bilimsel ve teknolojik gelişmeler Nelerdir?


Biyoteknoloji ve moleküler biyolojideki gelişmelerin ışığı altında ülkemizde yapılabilirliği ve
yapılmasının kaçınılmazlığı göz önüne alındığında ön plana çıkan konuların şunlar olduğu
düşünülmektedir:

1) İnfeksiyon hastalıkları ve diğer sık rastlanan hastalıkların teşhisi için konvansiyonel tanı laboratuarlarında yapılabilir tekniklerin geliştirilmesi (PCR vb. DNA veya RNA ya da sinyal çoğaltma teknikleri)
2) Hasta başında veya muayenehanelerde kullanılabilecek (near patients) tanı ve/veya takip kit veya detektörlerin geliştirilmesi (Streptokok deteksiyon kiti hamilelik testi glukometre gibi)
3) Rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak infeksiyon hastalıklarına karşı aşı geliştirilmesi (HBV virüs DNA sının küçük bir kısmının kas hücrelerine enjeksiyonu bu viruse karşı bağışıklık gelişmesini sağlayabilmektedir.)
4) Daha etkin ve ucuz aşı ve ilaç uygulama tekniklerinin geliştirilmesi (patates gibi bitkilerde rekombinant proteinler üretilerek sindirim sistemi aracılığıyla bağışıklığın sağlanabilmektedir.)
5) Biyoinformatik metodlar yardımıyla aktif tedavi edici moleküllerin araştırılması ve bu moleküllerin süratli bir şekilde uygun biyolojik sistemlerde test edilmesi
6) Spesifik hastalık panellerine yönelik DNA veya protein çiplerinin geliştirilmeli
7) Tedavi edici proteinlerin üretilmesine yönelik rekombinant DNA teknolojilerinin
geliştirilmesi (Eritropoetin interferon gibi jenerik rekombinant proteinler patent koruması kalktığında üretilebilecektir.)
8) Biyolojik ve kimyasal çevre kirliliğini ölçebilecek deteksiyon sistemlerinin geliştirilmesi

Genetik hastaliklarin teşhis ve tedavisinde kullanilan bilimsel ve teknolojik yöntemler nelerdir?
1) İnfeksiyon hastalıkları ve diğer sık rastlanan hastalıkların teşhisi için konvansiyonel tanı laboratuarlarında yapılabilir tekniklerin geliştirilmesi (PCR vb DNA veya RNA ya da sinyal çoğaltma teknikleri)
2) Hasta başında veya muayenehanelerde kullanılabilecek (near patients) tanı ve/veya takip kit veya detektörlerin geliştirilmesi (Streptokok deteksiyon kiti, hamilelik testi, glukometre gibi)
3) Rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak infeksiyon hastalıklarına karşı aşı geliştirilmesi (HBV virüs DNA sının küçük bir kısmının kas hücrelerine enjeksiyonu bu viruse karşı bağışıklık gelişmesini sağlayabilmektedir)
4) Daha etkin ve ucuz aşı ve ilaç uygulama tekniklerinin geliştirilmesi (patates gibi bitkilerde rekombinant proteinler üretilerek sindirim sistemi aracılığıyla bağışıklığın sağlanabilmektedir)
5) Biyoinformatik metodlar yardımıyla aktif tedavi edici moleküllerin araştırılması ve bu moleküllerin süratli bir şekilde uygun biyolojik sistemlerde test edilmesi
6) Spesifik hastalık panellerine yönelik DNA veya protein çiplerinin geliştirilmeli
7) Tedavi edici proteinlerin üretilmesine yönelik rekombinant DNA teknolojilerinin
geliştirilmesi (Eritropoetin, interferon gibi jenerik rekombinant proteinler patent koruması kalktığında üretilebilecektir)
8) Biyolojik ve kimyasal çevre kirliliğini ölçebilecek deteksiyon sistemlerinin geliştirilmesi



Benzer Yazılar : bilgi Olumsuz karşit ne demektir, Olumsuz karşit nedir? Hayvanlar ve insanlar için besin olan meyve ve tohumlari Mucize ne demektir ve mucize göstermek niçin peygamberlere ait bir özelliktir? Tedbir kuldan, takdir Allah'tandir sözünün anlami nedir? Göz kusurlari ve tedavisi hakkinda bilgi verir misiniz? Anlatim türlerinin şemasi Trigliserit nasil oluşur? Yapisi nasildir? Trigliserit nerelerde bulunur? Eski uygarlıkların kurulduğu bölgelerin özellikleri nelerdir? Dille sağlanan iletişimle dil dışı ögelerle sağlanan iletişimin farkı nedir? Küresel ısınmanın tozlaşma ve tohumların taşınmasına olan etkileri nelerdir ? Göktürk yazitlarınin Türk yazi dili açisindan önemi nedir? Anadolu Selcukluları'nda resmi dilin farsça, bilim dilinin Arapça olmasının Türkçe üzerinde ne gibi etkileri olmuştur? Oksijen ve karbondioksit değişiminin yapildiği yere ne denir? Orhun yazitlari kaç tanedir? Kimler adina dikilmiştir? Neden bahsetmekte? Bir niceliği ölçmek için kendi cinsinden karşılaştırma ögesi olarak seçilen değişmez parçaya ne denir Solunum sistemi ve sindirim sisteminin birleştiği noktada hangi organimiz yer alır Orhun yazitlarinin ''dil ve edebiyatimiz'' için önemi nedir? Ayete'l-Kürsi'de Allah'in hangi özelliklerinden söz edilmektedir? Haccin bireysel ve toplumsal faydalari nelerdir? Arti ve eksi işaretleri nasil bulundu, Arti ve eksi işaretlerinin icadi?

Gönderen sinavvar  

Etiketler: bilgi

0 yorum:

 

Yorum Gönder

 

Bu yayına verilen bağlantılar

Bağlantı Oluştur

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom)   Ders İzle,YGS LYS Ders Videoları İzle,KPSS Ders İzle,Videodershane,Online Ders İzle