Cevap :

ENK KÖRLÜĞÜ: Kırmızı ve yeşil rengi ayırt edememedidir. çekinik genle taşınır.x geniyle taşınır.Erkeklerde bu gen varsa erkek kesin hastadır. dişilerde 2 gendede varsa hastadır.1 gende varsa taşıyıcıdır.yoksa sağlamdır.

DOWN SENDROMU:Geniş elli kısa parmaklıdır.down sendromu olan kişiler birbirlerine benzerler.Vücut hücrelerinde 47 kromozom vardır.Bu 1 fazlalık hastalığa neden olur.Böyle kişilerde zeka geriliği görülür.

HEMOFİLİ: X kromozomu üzerinde çekinik bir genle taşınır.Kanın pıhtılaşamamasıdır.Pıhtılaşmayı sağlayan protein üretilemez.Küçük bir kanamada bile kişinin ölümüne sebep olabilir.

ORAK HÜCRELİ ANEMİ:Çekinik genle taşınır.Alyuvarlar böyle kişilerde küçük ve orağa benzer.Alyuvar hücreleri küçük olduğu için yeterli oksijen vücuda taşınamaz

AKRABA EVLİLİĞİNİN SAKINCALARI

Göz kusurları gece körlüğü gibi bazıhastalıklar çekinik genle taşınır.çekinik genlerin ortaya çıkması için anne ve babanın ikisindede çekinik genin gelmesi gerekir.Yani 2 çekinik gen birleşirse orataya çıkar.Akraba evliliklerinde bu genlerin ortaya çıkma olasılığı daha fazladır.Oyüzden akrabalar evleneceklerinde test yaptırmalıdırlar.Kaltsal hastalıklar anne babada çekinik kalmış olabilir ama çocuklarında ortaya çıkma olasılığı daha fazladır.Akraba olmayanlardada bu hastalıklar çıkabilir ama olasılık daha azdır.

KALITSAL HASTALIKLAR

 

Genlerle yavrulara geçen özelliklere kalıtsal özellikler denir (kan grubu, göz rengi, çok parmaklılık, renk körlüğü vb.).Bazı hastalıklar havada, suda yiyecek ve içeceklerde bulunan mikroplardan ileri gelir.Bazılarının nedeni doku ve organların zamanla yıpranmasıdır. Kalıtsal hastalıklar yada bozukluklar ise kusurlu genlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasından kaynaklanır.Bir canlının büyümesi, gelişmesi ve yaşamını sürdürmesi için gerekli bilgileri taşıyan kalıtım birimlerine gen denir. Genler DNA’dan(deoksiribonükleik asitten)yapılmıştır.Yeni doğan bir bebek genlerini kalıtım yoluyla anne-babasından alır. Eğer bütün genleri normal ise, yani sağlıklı bir insan da bulunması gereken özellikleri taşıyor ve hepsi üstüne düşen görevi eksiksiz yerine getirebiliyorsa bebek sağlıklı doğacaktır.Ama bazı bebeklerde, anne ya da babadan gelen kromozomların biri ya da bir kaçı kusurlu olabilir. Bu durumda vücuttaki bazı etkinlikler bu bozuk genlerin aktardığı yanlış bilgiye göre yönlendirileceğinden bebekte kalıtsal bir bozukluk ya da hastalık ortaya çıkar.Birçok ülkede yaklaşık her 30 bebekten birinde kalıtsal bir hastalık ya da bozukluk söz konusudur. Kalıtsal hastalıkların bir çoğu ameliyatla, ilaçlarla ve çeşitli uygulamalarla denetim altına alınarak hasta çocukların yaşamlarını normal olarak sürdürmeleri sağlanabilir.