Cevap :

Sesin oluşmasından önce sesin ne olduğuna karar vermek daha önemlidir. Ses kavramını bir anlamda tanımlayamadığımız gibi, bir çok farklı şekilde tanımlama imkanımız vardır. Doğada her canlı ses çıkarabilme özelliğine sahiptir. Buna hayvanlarda dahil iken, ses kavramıyla en çok özdeşleşenler insanlardır. Çünkü insanların konuşmaya ihtiyacı vardır. Ya da yaşanan olaylar karşısında bir tepki vermesine yani ses çıkarmasına gerek duyulmaktadır. İnsanların duyduğu seslere karşı, cevap vermesi yani ses çıkarması beyin ile alakalıdır. Beyin ile özdeşleyen ses çıkarılması ve sesin duyulması gerçekten muazzam bir sistem ile oluşmaktadır. Günlük hayatımızda her yerde, her şekilde meydana gelebilip bizim duyduğumuz sesler, bize gelesiye kadar nasıl bir aşamadan geçiyor, hiç düşündünüz mü? Bilimsel çalışmalarda ses yerine titreşim kullanılmaktadır.

Çünkü en ufak bir ses hareketinde bile, ses dalgaları kendi içerisinde titreşmektedir. Titreşmek burada, birbiriyle hareket ederek ortaya bir ses çıkması anlamına gelmektedir. Buna dayanarak titreşim olmadan, sesin olmayacağı da bir gerçektir. Ses dalgalarının kendi içerisinde titreşmesi her ses olayında oluştuğu gibi, en yüksek seslerde bile döngü aynı şekildedir ve bu şekilde devam etmektedir. Ses dalgalarının titreşimi genellikle ileriye – geriye şeklinde olmaktadır. İleri – geri hareketlenen ses dalgaları, ortaya çıkardıkları titreşimleri doğaya bırakır. Yani kendi içerisinde titreşen ses dalgaları artık kendi içerisinde kalmayıp, doğada bir konum teşkil etmeye başlar. Bu işlemde ses dalgalarının doğada titreşmesinden dolayı oluşmaktadır. Doğada titreşen ses dalgaları, insanlardaki kulak yapısı ile beyine iletilir. Beyine iletilen ses dalgaları beynin kontrolünden sonra duyulmaya başlanır. Ancak unutulmamalıdır ki; beyne gelen ses dalgaları ilk olarak doğadan içeriye girerek kulak zarını titreştirmektedir.

Buna kulak zarına uyarı vermekte denilebilmektedir. Uyarı alan kulak zarı, bunu beyne ilettikten sonra kulak zarında titreşen ses dalgaları kulaktan içeriye doğru girmektedir. İçeriye giren ses dalgaları, kulak içerisindeki muazzam sistem ile beyinden kontrol alındıktan sonra insanlar tarafından duyulur. Günümüzde her ne kadar ses olayının bu denli bir sistem ile meydana geldiği çok önemli olmasa da, hayatımızın her yerinde, her saniyesinde duyduğumuz ve meydana getirdiğimiz ses bu şekilde ortaya çıkmaktadır.

Ses dalgaları, ortamdaki taneciklerin kendilerinin değil, taneciklerin titreşim enerjilerinin taşınması sonucu oluşur. Ses kaynağından çıkan ses dalgaları, yayıldığı ortamdaki maddenin taneciklerini titreştirir. Titreşen tanecik etrafındaki diğer tanecikleri titreştirir ve bu nedenle ses bir tanecikten diğerine yayılır.